Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

De allermooiste champagnes van Piper-Heidsieck

Afgelopen week werd Culy uitgenodigd voor een champagnetasting van het prestigieuze champagnehuis Piper-Heidsieck. Het diner vond plaats in de wijnkelders van restaurant Van De Markt aan de Weesperzijde in Amsterdam. Vanuit de bijzondere (en immens grote) wijnkelder van het pand kon je helaas de Amstel niet meer aanschouwen, maar dat was dan ook het enige nadeel…

We genoten van de vele verschillende champagnes van het huis. Van een ‘standaard’ Brut (die allesbehalve gewoontjes is), tot het paradepaardje, de Rare. Ook de rosévariant en de demi-sec kwamen voorbij, die laatste gepaard met macarons van het huis.

Helaas kunnen we jullie niet allemaal een flesje opsturen – zou wel leuk zijn voor een 2-jarig bestaan van Culy ;-) -, maar zwijmelen bij de flessen kan natuurlijk wel. Geniet.

culy0001

Piper-Heidsieck Rose Sauvage. Deze rosé is niet als andere rosé champagnes. De kleur ontstaat door een groter deel Pinot Noir, waarvan eerst rode wijn wordt gemaakt voordat het aan de blend wordt toegevoegd. 24 maanden rijpen in de kelders maakt de magie compleet.

De Piper-Heidsieck Brut Vintage 2004 zit als limited edition in een rood krokodillenjasje. Zo ontzettend mooi! En gelukkig geen echt krokodillenleer :-)

culy0003

Piper-Heidsieck Cuvée Sublime Demi-Sec. De blend van Cuvée Sublime is gebaseerd op Piper-Heidsieck’s bekende Cuvée Brut, maar heeft een duidelijke eigen persoonlijkheid door de combinatie van de drie druiven; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Deze Demi-Sec heeft 24 tot 29 maanden gerijpt en is zeker niet zoet, maar eerder fris met een zoete noot.

culy0004

Piper-Heidsieck Rare Vintage 2002 en de Piper-Heidsieck Rare Vintage 1998 (in een hele speciale magnumfles). Beide verrijkt met gouden versiering. De Rare is een indrukwekkende wijn; de overtreffende trap in de reeks van Piper-Heidsieck champagnes. En dan ook nog eens dat goud…. Om de puurheid te garanderen rijpen de wijnen minstens 7 jaar. In de afgelopen 30 jaar zijn er maar een paar jaren geweest die in aanmerking kwamen om een Rare Vintage te worden. De nooit eerder uitgebrachte cuvées de prestige zijn verkrijgbaar in de volgende jaren: 1979, 1988, 1998 en 2002. Piper-Heidsieck Rare Vintage 1998 is alleen in een magnum verkrijgbaar en iedere vintage is slechts verkrijgbaar in een beperkte oplage.

Piper-Heidsieck diner 1Piper-Heidsieck diner 2Piper-Heidsieck diner 3

Proeven van de goddelijke Piper’s is absoluut geen straf…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.