Redactie
Redactie Inspiratie 1 mei 2016
Leestijd: 6 minuten

De allerleukste foodfestivals van lente & zomer 2016

De lente is begonnen en daarmee is het festivalseizoen geopend. Elke week delen we al de leukste culinaire events voor dat weekend, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die een bezoekje waard zijn. Dit zijn onze favorieten voor 2016. Sla je agenda maar vast open! 

Rrrollend – 22 april t/m 16 oktober

Rrrollend is het reizende foodtruckfestival dat van april tot oktober neerstrijkt in tal van Nederlandse steden. Op de leukste pleinen van onder andere Den Haag, Vlissingen en Groningen kun je genieten van de vaste formule boordevol eten, drinken en gezelligheid.

Dit jaar trapt Delft af in het weekend van 22 april en wordt het festijn afgesloten in het weekend van 14 oktober in Rotterdam.

Toegang is gratis en kijk op de website voor alle deelnemende steden en bijpassende data. 

Yummya – 5 t/m 8 mei

Tijdens het gloednieuwe foodfestival Yummya staan het verhaal van Adam & Eva en de verleiding van eten centraal. Verwacht tijdens de eerste editie vooral heel veel guilty pleasures in een paradijselijke omgeving.

Het festivalterrein (De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam) is geheel in thema opgedeeld in vier werelden: Eden, Adam’s Apple, Eve’s Kiss en Forbidden Fruits, met elk hun kenmerkende gerechten en bijpassende muziek.

Het festival is gratis toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie en de openingstijden. 

TREK – 6 mei t/m 11 september

Sinds een paar jaar gaat TREK langs een aantal grote steden in Nederland met een combinatie van food trucks, theater en live muziek. Niet alleen Amsterdam, maar ook Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam, Enschede, Den Bosch en Nijmegen worden aan gedaan. Entree is gratis en alle Bourgondiërs zijn welkom.

Kijk hier voor meer informatie zoals de verschillende locaties en bijbehorende data.

De Rollende Keukens – 12 t/m 16 mei

Dit jaar vindt alweer de negende editie van De Rollende Keukens plaats. Een festival waar meer dan 100 tot mobiel restaurant, bakkerij of rookoven omgebouwde bakbrommers, dubbeldekkers, pipowagens, campers, vrachtwagens, aanhangers en busjes de lekkerste hapjes en drankjes aanbieden.

Het festival ontketende een ware hype, want waar je ook komt: op elk festival mogen de culinaire vans niet meer ontbreken. Wat ons betreft één van de leukste foodfestivals omdat jong en oud welkom is, er voor ieder wat wils wordt geserveerd en er altijd een ongedwongen sfeer hangt. Nu nog hopen dat het weer meewerkt en dan kan ons Pinksterweekend niet meer stuk…

Het Weekend van de Rollende Keukens vindt plaats op het Westergasterrein en entree is gratis. 

Eten op Rolletjes – 14 mei t/m 28 augustus

Op acht verschillende locaties in Nederland wordt dit jaar het reizende foodfestival Eten op Rolletjes georganiseerd. Ze trappen af tijdens het Pinksterweekend in Ede en gaan vervolgens door naar Hilversum, Arnhem, Wageningen, Breda, Haarlem en Deventer. Het weekend van 26 augustus sluiten ze het seizoen af met een festival in Delft.

Entree is gratis en naast eten is er ook live muziek én theater. Kijk voor meer informatie zoals de exacte data op de website

MultiCulinair Festival – 14 t/m 16 mei

Ook Groningen heeft haar eigen culinaire festival: van 14 tot en met 16 mei (Pinksterweekend) wordt op het Bernoulliplein in Groningen het MultiCulinair Festival georganiseerd. Het plein wordt omgetoverd tot een gezellig openluchtrestaurant met eten, drinken, theater, live muziek en kleinkunst, allemaal met een multicultureel tintje.

Entree is gratis en kijk hier voor meer informatie.

Gare du Nord – 14 t/m 16 mei

Ja, het wordt een druk weekend, want ook Gare du Nord vindt plaats van 14 tot en met 16 mei. In het gelijknamige restaurant in Rotterdam kun je je duurzame hart ophalen en vind je een combinatie van vegan hapjes en drankjes. Voor het festival is Viva Las Vega’s hoofdpartner (onder andere bekend van hun eigen festival).

Entree is gratis en kijk hier voor meer informatie. 

City Food & Film Festival – 18 t/m 22 mei

Van 18 tot en met 22 mei vindt voor de tweede keer het City Food & Film Festival plaats in de Verkadefabriek. Tijdens dit festival gaan onder andere vier culinaire films in première (waaronder de docu Noma; My Perfect Storm), geniet je van interactieve proeverijen en kun je aan tafel met verschillende experts op culinair gebied.

Je betaalt per film, hapje of drankje. Kijk op de website voor meer info en tickets.

Food Soul Festival – 27 t/m 29 mei

Aan de prachtige kustlijn bij Noordwijk vindt dit jaar het Food Soul Festival plaats. Verwacht een niet te groot festival met een stuk of 15 foodtrucks, maar wel meer dan genoeg eten, drinken, gezelligheid én live soul muziek.

Entree is gratis en kijk hier voor meer info. 

Tong Tong Fair – 28 mei t/m 5 juni

Ken jij de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag al? Tijdens dit culinaire festival staat de Indische cultuur, inclusief bijbehorende keuken, in het middelpunt. Niet alleen kun je hier genieten van eten, maar ook dans, muziek, theater en workshops.

Kaartjes kosten vanaf €7,50 per persoon, kijk hier voor meer informatie.

Indiase kip curry Madras

Lepeltje Lepeltje – 13 mei t/m 28 augustus

Bij Lepeltje Lepeltje draait alles om lekker eten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Hier vind je geen gewone eetkramen, maar mobiele keukens vanuit het gehele land, aangevuld met lokale smaakmakers. Het eten is divers; van Hollands tot Italiaans, van sushi tot ijs en alles daartussenin. Dit jaar strijken ze neer in onder andere Amersfoort, Groningen, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn.

Entree is gratis en klik hier voor meer informatie.

Het Hoofdgerecht – 9 juni t/m 12 juni

The Food Line-up organiseert samen met Ome Ad weer Het Hoofdgerecht op Het Stenen Hoofd in Amsterdam-West. Dit foodfestival is een stukje kleiner dan grote broers Taste of Amsterdam en De Rollende Keukens, maar zeker niet minder smaakvol. Geniet van muziek, theater en vooral heel veel lekker eten.

Entree voor Het Hoofdgerecht is dit jaar gratis.

Bacchus Wijnfestival – 10 t/m 19 juni

Voor de liefhebbers van wijn is er ook nog Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos. Met maar liefst twee weekenden volledig in het teken van wijn, eten en muziek, kan je volop genieten in het Amsterdamse Bos.

De aanwezige wijnwinkels zorgen ervoor dat je naar hartelust kunt slurpen, de mix van foodtrucks en pop-up restaurants verzorgen het eten en de muziek door de meest uiteenlopende bands, artiesten en zelfs clubs.

Tickets kosten vanaf €15,- (inclusief eigen glas) en bestellen kan hier

Dutch Raw Food Festival – 12 juni

Waar de meeste foodfestivals guilty pleasures en culinaire ‘allemanshappen’ propageren, gaat het er bij het Dutch Raw Food Festival heel anders aan toe. Georganiseerd door Stichting Raw Food Nederland, worden hier alleen producten en maaltjes verkocht die voldoen aan het Raw Food principe. Hierbij wordt gewerkt met 100% plantaardige producten die ook gluten- en lactosevrij zijn.

Het festival vindt plaats op Boerderij Langerlust in Amsterdam (naast de Gaasperplas, aan de rand van Weesp) en duurt van 11:00 tot 19:00.

Tickets kosten vanaf €9,- en het bijwonen van een workshop €5,-.

Food Unplugged – 24 juni

Ga jij liever voor onversterkt eten? Dan is Food Unplugged in Ede hét culinaire feest voor jou. Dit jaar wordt het evenement voor de derde keer georganiseerd en staat het eten van boeren, onafhankelijke cateraars en de visie van verschillende professoren centraal.

Kijk voor meer informatie over de organisatie achter Food Unplugged hier. Entreekaartjes kosten €75,- per stuk. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.