Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 17 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Vanavond terug op NPO2: De Aardappeleters!

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat omnivoor en ex-restaurateur Joris Vermeer de laatste aflevering maakte van De Aardappeleters. In de serie op NPO2 ging hij met een enorme dosis Hollandse nuchterheid op zoek naar de herkomst van verschillende ‘geadopteerde’ gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten (denk: sushi, paella en shoarma) en sprak hij met de oorspronkelijke bereiders.

Want hoe komt het eigenlijk dat wij harde tacoschelpen eten, terwijl ze daar in Mexico nog nooit van hebben gehoord? En waarom kun je bij elk Chinese restaurant babi pangang krijgen, terwijl het eigenlijk een Indonesisch gerecht is?

De Aardappeleters op NPO2

We vreesden al bijna dat het programma definitief ten einde zou zijn, maar vanaf vandaag is De Aardappeleters terug! Elke dag gaat presentator Joris Vermeer in op een ander gerecht. Vandaag onderzoekt hij bijvoorbeeld de schnitzel, morgen roti en woensdag de Vietnamese loempia die je inmiddels in elke stad wel bij meerdere kraampjes kunt krijgen. Ook onder andere kaasfondue en friet (patat?) komen aan bod dit seizoen.

LEES OOK: De leukste culinaire programma’s op Uitzending Gemist

Wist je bijvoorbeeld dat het woord schnitzel is gebaseerd op de Achterhoekse uitspraak van het woord afsnijdsel, en dat Wiener schnitzel helemaal niet de traditionele versie is? Dat ‘loempia’ niet de originele naam is en de Vietnamees geen rode saus kent – dat loempia’s oorspronkelijk zelfs rauw worden gegeten? En dat Fransen helemaal geen coq au vin eten?

Nee? Dan ben je niet de enige. We mogen inmiddels dan lang niet elke dag aardappelen-groenten-vlees meer eten, maar dat betekent niet dat wij als aardappeleters moeten denken dat wij ook maar iets van eten af weten. Maar na de aflevering van De Aardappeleters, bijna een halfuur per stuk, weten we gelukkig wél een stukje meer. O, en het is nog hartstikke leuk om te kijken ook.

De Aardappeleters is de komende twee weken elke doordeweekse dag om 19.15 uur te zien op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.