Redactie
Redactie Inspiratie 29 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

De 7 meest gegeten bonen: van edamame tot kidneyboon

Bonen zijn er in allerlei soorten, smaken en maten. Ook peulvruchten (sperziebonen en snijbonen), erwten en linzen worden tot dit ras gerekend.

Culy licht vandaag de 7 meest gegeten bonen uit, maar we laten de peulvruchten even achterwege.

1. Sojaboon/Edamame
De sojaboon dient meestal als basis voor sojaproducten. Maar de eetbare versie van deze boon wordt ook wel ‘edamame’ genoemd en kom je vaak tegen in Japanse restaurants. Dit zijn de jonge, nog niet rijpe peulen met daarin de boontjes van de sojaplant. Vaak worden deze bonen gegeten als snack (alleen de bonen, de peul is oneetbaar) met wat zout. Ook door een salade of door een curry zijn ze heerlijk!

2. Kidneyboon

Deze boon heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij op een niertje lijkt. De kidneyboon zit boordevol met eiwitten en vezels, waardoor hij ontzettend populair is onder sporters. De bonen hebben een aardse smaak en worden daardoor veel gebruikt in stoofschotels. Ook erg lekker om in (Mexicaanse) wraps te gebruiken!

Kidneyboon

3. Witte boon
Ook de witte boon heeft een beetje de vorm van een niertje. Vaak wordt deze boon gegeten in tomatensaus (en in Engeland is dit een klassiek ontbijt) maar je kunt er eigenlijk veel meer mee!

Ze worden ook gedroogd verkocht; als je deze gedroogde variant wil gebruiken, dan moet je ze eerst acht uur weken. De witte boon heeft een wat vastere structuur dan bruine bonen. In Spanje wordt de witte vaak gebruikt in stoofschotels en soepen zoals fabada; een eerlijk gerecht met witte bonen, varkensvlees, chorizo en spinazie.

Witte boon

4. Bruine bonen
De bruine boon: wie kent ‘m niet? Veel gebruikt in de Nederlandse keuken maar ook in de Mexicaanse keuken een ontzettend populaire boon. Ook de bruine boon kan droog of geconserveerd gekocht worden. Heerlijk in stoofschotels , maar in Mexico worden ze gebakken en gepureerd en dat is ook om te smullen!

Bron: Flickr

5. Zwarte bonen
De zwarte boon is een beetje zoeter van smaak en populair in de Latijns-Amerikaanse keuken. De smaak doet een beetje denken aan champignons, deze boon is daarom lekker in vegetarische gerechten. Daarnaast is de zwarte boon een zeer goede bron van antioxidanten dus hij is ook nog supergezond!

Zwarte boon

6. Tuinboon
Tuinbonen zijn vers het allerlekkerst. Ze worden al ontzettend lang verbouwd, al vóór de 16e eeuw aten mensen tuinbonen! Leuk weetje: de schil schijnt zelfs een geneeskrachtige werking te hebben. Traditioneel wordt de tuinboon samen met bonenkruid gegeten in Nederland maar tegenwoordig wordt er meer mee gevarieerd: probeer ze bijvoorbeeld eens met munt en feta.

Tuinboon

7. Kievitsboon
De kievitsboon heeft een gevlekt jasje, en hij wordt zo genoemd omdat -ie een beetje lijkt op een kievitsei. Maar dit is alleen zo voordat je hem kookt! Als hij eenmaal bereid is wordt hij egaal bruin van kleur. De kievitsboon is de boon die gebuikt wordt in chili con carne. Erg populair in de Latijn-Amerikaanse en Tex-Mex keuken dus.

Kievitsboon
Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.