Redactie
Redactie Inspiratie 8 jan 2014
Leestijd: 1 minuut

Dit is het exclusiefste restaurant ter wereld – en bijna niemand kent het (zelfs wij niet!)

Wat is volgens jou het meest exclusieve restaurant ter wereld? Het moeilijkst om binnen te komen? Doe een gok. Noma in Kopenhagen? L’Arpège in Parijs? Mis!

Nee, het aller-exclusiefste etablissement blijkt een kelder in het Amerikaanse Earlton – een piepklein dorpje met 1400 inwoners in de staat New York. Hier runt Damon Baehrel zijn zaak Basement Bistro waar men vijf jaar op de wachtlijst staat voor een diner. Vijf. Jaar.

Maar dat is niet het meest bijzondere aan dit restaurant. De 51-jarige eigenaar Damon Baehrel doet hier namelijk álles zelf: het kweken van de ingrediënten, het koken én het serveren aan de gasten. Baehrel is de enige werknemer in zijn eigen restaurant, dat gevestigd is in de kelder onder zijn huis. De enthousiaste chef heeft geen professionele koksopleiding gevolgd en is nooit getraind door bekende chefs. Maar dat weerhoudt hem er niet van de mooiste gerechten uit zijn kleine keuken te toveren.

Damon Baehrel - www.culy.nl

Wat je kunt verwachten na vijf jaar wachten op een tafel? Een menu dat 16 tot 20 gangen telt, waarin Baehrel’s zelfbedachte stijl Native Harvest duidelijk in naar voren komt. Vrijwel alle producten komen van zijn eigen terrein. Niet nieuw, want dit gebeurt al jarenlang bij Franse ferme auberges. Maar in Amerika was dit nog redelijk onbekend én hip: de ‘farm-to-table’-trend wordt daar door vele trendwatchers gezien als een van de grootste culinaire hits van deze tijd.

Bij Baehrel betaal je 225 tot 275 dollar per persoon, maar daar krijgt niemand spijt van.

Bij Baehrel eet je allerlei soorten groenten en gewassen uit eigen tuin, gefoerageerde paddenstoelen of crème van eendeneieren als dessert. Door de razend enthousiaste ervaringen van gasten blijft zijn wachtlijst groeien: mond-tot-mond reclame is zijn enige marketing.

Bloomberg.com maakte een heerlijke korte docu bij Basement Bistro. Bekijk deze hieronder:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.