Redactie
Redactie Inspiratie 9 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy’s tips om ovenfriet extra knapperig te bakken

Frietjes zijn héérlijk, maar niet iedereen heeft een frituurpan in huis. Gelukkig is daar ovenfriet voor en vandaag geven wij je tips hoe je die extra crispy krijgt.

Het succes van ovenfrietjes zit ‘m in het feit dat ze in de fabriek een extra behandeling hebben ondergaan. Omdat ze al zijn voorgegaard, hebben ze minder lang nodig om mooi zacht van binnen te worden (eigenlijk hoeven ze alleen nog maar te worden ontdooid), waardoor je je voornamelijk kunt focussen op het crispy deel.

Wil je zelf ovenfrietjes maken met verse aardappels? Snijd ze dan in de gewenste vorm en kook 5 minuutjes voor in gezouten water.

Hete oven

Zo is het van belang dat je oven hoog staat (225 graden) en dat je de frietjes een paar keer omschept.

Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de friet niet gelijkmatig bakt, en sommige kanten bruiner worden dan anderen.

friet restjes opwarmen

Gebruik geen olie

Hoewel verse friet wordt gebakken in olie, heeft het geen zin om olie toe te voegen aan ovenfrietjes.

Dit komt onder andere doordat ze ervoor al een keer zijn voorgebakken in de frituur (ze hebben dus al een jasje), maar ook doordat de olie zelf niet warm is als het de oven in gaat. Daardoor zorgt het niet voor extra knapperigheid, in tegendeel zelfs.

Bij homemade ovenfriet werkt zonnebloemolie overigens juist wel. Zorg dat de frietjes zijn bedekt met een dun laagje olie en bak ze in de hete oven.

Geef je frietjes de ruimte

Ook is het belangrijk dat je niet teveel frietjes per keer bakt. Stouw dus niet tegen beter weten in de bakplaat vol, maar zorg dat er nog enigszins ruimte voor de frietjes is. Ook zij moeten ademen!

Metalen bakplaat

Tot slot zien we dat sommigen ovenfriet bakken in een glazen schaal. En geloof ons: that doesn’t work.

Het kan zijn dat ze alsnog knapperig worden, maar je hebt de beste kans met een standaard metalen bakplaat. Dit geleidt de warmte veel beter, waardoor ze veel sneller krokant worden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.