Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 10 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… The Jane van Sergio Herman én zijn nieuwe boek Desire

Het is vorig jaar bijna niemand ontgaan… Sterrenchef Sergio Herman sloot de deuren van zijn restaurant Oud Sluis***. Niet lang daarna bleek dat hij bezig was met een nieuwe zaak, The Jane in Antwerpen. De plek waar hij nu – nog geen half jaar later – zijn nieuwste boek presenteert. Die dan weer gaat over dat laatste jaar Oud Sluis. Volg je het nog? We praten je graag even bij…

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Reporter Joyce ging voor Culy op pad naar Antwerpen. Nieuwsgierig naar niet alleen het boek, maar vooral ook The Jane. De nieuwe zaak van Sergio Herman. Je weet wel: waar je zoveel over hoort en leest. Het is de plek waarvan de sterrenchef zelf zegt dat hij er spontaner kan koken. De hoogste tijd dus om met eigen ogen te zien (en eigen mond te proeven) hoe bijzonder dit nieuwe restaurant is. Maar eerst: het boek.

Desire – recepten
Het nieuwe boek van Sergio Herman draagt de naam ‘Desire’. En nee, dit is geen receptenboek. Sterker nog: de cassette bevat niet één, maar twee boeken. De grootste (waar dan weer wel ‘recepten’ op staat) vertelt de verhalen achter de 25 mooiste gerechten van Oud Sluis, in tekst en beeld. Hoe kwamen deze gerechten tot stand? Waar komt de inspiratie vandaan? In samenwerking met Mara Grimm (tekst) en Tony le Duc (fotografie) zorgt Sergio Herman ervoor dat je er door het lezen van dit boek een idee bij krijgt.

Desire – verhalen
Het kleine boekje (‘verhalen’ staat er op de cover) uit de cassette gaat iets verder de diepte in. Hierin vind je namelijk alleen maar tekst terug. Korte uitspraken van Sergio Herman door Mara Grimm opgetekend in dat laatste jaar Oud Sluis. Het leest een beetje als een dagboek en dat was precies Sergio’s bedoeling.

Ik wilde het eerlijk laten oppennen. Niet alleen de hoogtes van dat jaar laten zien, maar ook de dalen. Want zo ontdek je wie ik echt ben.

The Jane – de Upper Room Bar
Omdat chefs over het algemeen vooral via het bord praten, wordt er bij The Jane – ter ere van het boek – ook het een en ander geserveerd. Dit gebeurt in de Upper Room Bar, een soort vide die gedeeltelijk over de eetzaal hangt. Een kijkje over de railing leert dat er beneden een flink aantal gasten aan de lunch zit. Je hoort een gezellig geroezemoes. In de verte zie je de glazen kas waar de keuken zich in bevindt. Ook daar is alles flink in beweging.

interieur_kleinupper_room_klein

The Jane – de gerechten
Onze dishes (kommetjes en bordjes waar gerechtjes ter grootte van een tussengerecht op liggen) volgen elkaar snel op. We nemen ze stuk voor stuk even met je door.

creme_asperge_klein

Daar is ie al: de crème van asperge met gerookte Oosterscheldepaling en peterselie. Het kommetje staat er zo snel… Dat brood waar we aan wilden beginnen, laten we maar even voor wat het is.

rillette_makreel_klein

Niet lang daarna proeven we van ons tweede bordje. Het bevat een rillette van makreel met quinoa en ceviche van duindoornbes. Leuk detail: de ceviche wordt uit een karafje op je bord geschonken.

aardappel_kingcrab_klein

Nummer drie is een mousseline van aardappel met kingcrab, een aioli van inktvis en jus van strandkrabbetjes. Dit kommetje moet het doen zonder dat extra ‘schenkmomentje’.

rabarber_aardbei_basilicum_klein

Als dessert staan er bordjes gevuld met rabarber, mara des bois (aardbeitjes) en basilicum klaar. En ook nu wordt er weer uit een klein kannetje wat op het bord bijgeschonken. Leuk. Erg smaakvol ook. Dus de conclusie: die hype over The Jane… wij snappen ‘m wel!

En het laatste nieuws: de Nederlandse editie van Desire is reeds uitverkocht!

The Jane
Paradeplein 1, Antwerpen

www.thejaneantwerp.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.