Redactie
Redactie Inspiratie 17 jun 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt: the Ballymaloe Cookery School in Ierland

Culy’s Louis was in Ierland (meer specifiek: in Cork en omgeving) om de culinaire stand van zaken te peilen. In het vorige artikel las je al over de culinaire hotspots van Cork & omgeving. Voor dit tweede en laatste artikel nam Louis een kijkje bij the Ballymaloe Cookery School.

Op onze culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Ierland zou de Ballymaloe Cookery School een must visit zijn. En wat bleek? Terecht! Nooit eerder heeft Culy zoveel passie voor koken ervaren als op deze unieke locatie. En met uniek bedoelen we dat deze kookschool gevestigd is op een 100 acre biologische farm (en gardens). Met als resultaat dat het merendeel van de ingrediënten voor het bereiden van de gerechten, van eigen grond afkomstig is.

Maar net zo uniek is de filosofie over en de passie voor koken. “Al het goede eten begint met pure, eerlijke ingrediënten, weten waar en hoe het groeit en de skills hebben om daarmee mooie gerechten te maken”, aldus eigenaresse Darina Allen. En dit brengt zij (samen met een team van professionele chefs) sinds 1983 dagelijks in de praktijk. En hoe! Rondlopend over het landgoed, word je ondergedompeld in die filosofie. Een eigen kruiden- en groentetuin, fruitbomen, een kas van bijna een halve hectare met tomaten (in vele soorten), aubergines, bonen, perziken, et cetera. En niet te vergeten: ook eigen vee (weliswaar bescheiden, maar toch), zoals varkens, kippen en koeien.

impressietuinkookschoolgroentetuinkruidentuinboontjeindekas

Terug in de kookschool word je gevangen door de passie en enthousiasme van de studenten en chefs/teachers. Meest intensief is de 12-weekse cursus. Ruim 60 studenten verblijven gedurende die tijd op het landgoed en leren alle aspecten van het groeien, bereiden, koken, eten én genieten (en maken vriendschappen voor het leven). Van basisprincipes en vaardigheden tot de allernieuwste kooktechnieken. De cirkel rond.

“Iedereen met een passie voor koken is welkom. Of je nu werkzaam bent als kok of alleen thuis kookt: hier leren we je de vaardigheden, vertrouwen én inspiratie om nog meer plezier te beleven aan koken. Zowel afleren als aanleren”, zegt Darina met een glimlachende ondertoon. Gelukkig biedt Ballymaloe naast de 12-weekse cursus ook kortere cursussen aan van bijvoorbeeld een halve dag tot 2,5 dag. Zoals dynamisch vegetarisch koken, glutenvrij koken, homemade icecreams en sorbets, klassieke technieken beheersen en eenpansgerechten (one pot wonders).

Goed om te weten is, dat er elke middag ook kookdemonstraties zijn. Als bezoeker neem je plaats in de ‘klas’ en naast de aanwezige studenten word je ruim 2,5 uur ondergedompeld in passie voor koken. Uitleg over ingrediënten, recepten, technieken, samenstellen van gerechten etc. En na afloop kan en mag alles worden geproefd.

kookdemonstratieproevennaafloopkookdemo

Misschien lijkt het of dit een verkapte advertentie is voor Ballymaloe, maar echt: we hebben met eigen ogen dit concept en de passie ervaren en dat maakt dat we als ware culy’s gewoon ontzettend enthousiast zijn. Meer info is te vinden op www.cookingisfun.ie.

impressielunchkookschoolkookschool

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ierland.nl en Aer Lingus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.