Redactie
Redactie Inspiratie 28 sep 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… restaurant-kas Buitenplaats Plantage

Midden in de bollenvelden in Vogelenzang, een dorp in de gemeente Bloemendaal, bevindt zich een geweldige nieuwe culinaire hotspot: restaurant-kas Buitenplaats Plantage.

Na een bezoek weten we het zeker: je kunt écht gelukkig worden van een horecaconcept dat gewoon ‘klopt’. Culy’s Simone ging op ontdekkingstocht langs moestuinbakken, eetbare bloemen en kruiden uit eigen tuin, en de Franse slow food keuken.

Een groen pareltje midden in de bollenvelden

Hoewel Buitenplaats Plantage pas een paar maanden open is (en verscholen ligt achter een tuincentrum) weten liefhebbers van gezond, lokaal voedsel de hotspot maar al te goed te vinden. Fotografe en oprichtster Anja de Rijk heeft met deze bijzondere buitenplaats dan ook haar grote droom verwezenlijkt; het creëren van een groene plek waar pure gerechten, ultiem ontspannen en genieten van de natuur samenkomen. Wat ons betreft meer dan goed gelukt!

Slow down, be good
Het fijne motto van Anja ‘slow down, be good’ is meteen een goede omschrijving van de heerlijke keuken: slow food en Frans met een wereldse twist. We komen erachter dat koks Peter en Angelo hiervoor in de keuken hebben gestaan bij voormalig restaurant Madame Marlie in Haarlem. Bij Plantage pekelen, wecken en roken ze alsof hun leven ervan afhangt. De gerechten die op de kaart staan worden bepaald aan de hand van de oogst van de tuin en de kas. Dat betekent dat er altijd verser dan versere ingrediënten van het seizoen op je bord belanden. En dat proef je!

Gezondheid op je bord

Omdat het zonnetje lekker schijnt kiezen we voor een tafeltje buiten in de prachtige tuin. Kleine kinderen rennen vrolijk rond, een jonge vrouw leest een boek in een hangmat en groepjes vrienden drinken wijn aan de lange picknicktafels. Het is bijna onmogelijk om je hier niét thuis te voelen. We beginnen onze lunch met een slowjuice sapje van biet, wortel en gember uit eigen tuin en een cappuccino. Het sapje is heerlijk vol van smaak, de koffie prima maar niet bijzonder. Leuk detail: we krijgen goji-besjes bij ons sap. Weer een wat anders!

Op de health toer

Over op de lunch. Omdat we benieuwd zijn naar de groenten uit eigen tuin gaan we helemaal op de health toer en kiezen we de quinoasalade met tuinbonen, postelein, gepofte tomaatjes en geitenkaas. Een explosie aan groen die je meteen een über gezond gevoel geeft. De gepofte tomaatjes zijn lekker zoet en ook de gegrilde aubergine en courgette zijn heerlijk. Verse tuinbonen maken ons sowieso gelukkig en de zachte geitenkaas van l’Amuse uit Santpoort-Noord is heerlijk romig en pittig. De presentatie is mooi in zijn eenvoud.

We waren persoonlijk echter niet zo’n fan van de gepofte quinoa (droog!) en hadden voor meer smeuïgheid liever gekookte quinoa op ons bord gehad. De dressing is eenvoudig maar goed op smaak.

Slow food

Verder op het slow-food menu: red Thai curry soep met sereh en gamba’s, bruschetta met Baambrugs Achterham, gepocheerd boerderij-eitje, asperges en béarnaisesaus, charcuterie van de Lindenhoff en roti met kalebas, kerrie- bananenchips en baby paksoi. En nog veel meer lekkers. Omdat alles vers gemaakt wordt moet je soms iets langer wachten op je eten. Wat ons betreft bepaald geen straf met het mooie uitzicht en dito interieur. Het is duidelijk: we willen snel weer terug naar deze magische culinaire plek midden in de natuur waar de tijd even stil lijkt te staan. Stiekem best wel lekker.

Buitenplaats Plantage () is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Bekijk hier de menukaart.

Vogelenzangseweg 49 (achter ‘Tuincentrum Bos’), Vogelenzang
www.buitenplaatsplantage.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.