Redactie
Redactie Inspiratie 11 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Koken met Robert Kranenborg bij kookstudio Kookerij

Koken met de grootste (sterren)koks van Nederland is voor menig foodie een grote droom. Een droom die werkelijkheid werd voor Culy’s Liselotte toen ze onlangs in kookstudio Kookerij mocht samenwerken met niemand minder dan Robert Kranenborg.

Gedurende vijf zondagmiddagen, waarvan die met Robert Kranenborg de eerste was, kunnen liefhebbers samen met een vijftal meesterchefs de sterren van de hemel koken. Samen met een groep enthousiaste (thuis)koks ging Liselotte aan de slag in de prachtige kookschool, maakte ze de fijnste gerechten samen met de chef himself en vroeg ze hem het hemd van het lijf.

Kranenborg0002

“Bij binnenkomst worden we verwelkomd en zien we chef Kranenborg al druk in de weer met potten, pannen en de mooiste ingrediënten. We nemen uitgebreid de tijd om de studio in ons op te nemen, want tien kookeilanden die van alle nodige apparatuur zijn voorzien, is een momentje van stilte zeker waard.

Na een drankje wordt de groep verdeeld in teams van acht, op basis van de acht gerechten. IJverig willen we meteen aan de slag gaan, maar niet voordat we uitleg krijgen van chef Kranenborg en zijn rechterhand en tevens schoonzoon: Thomas Groot van Restaurant Bord’Eau. Samen vertellen en laten ze zien hoe je een kreeft schoonmaakt en verwerkt, hier een sterwaardige ravioli en bijbehorende saus van maakt en hoe je een prachtige eendensaus bereidt.

Streng maar vakkundig: dat is hoe de mannen aan het werk gaan en ook de vele vragen beantwoorden. Waarom bind je de kreeften aan elkaar vast als je ze kookt? Kun je de saus niet beter trekken van alle delen van de kreeft? Waarom snijd je de ui in grote plakken bij het maken van de eendensaus? Overal hebben de heren een antwoord op, en de culinaire kennis groeit met de minuut.

Kranenborg0027

Aan de slag!

Na de nodige basiskennis te hebben opgedaan mogen we dan ook zelf aan de slag met het nagerecht: met frangipane gevulde abrikozen uit de oven, getopt met verse frambozen. Heerlijk, maar niet al te moeilijk. Een tikje teleurgesteld (we komen immers om zoveel mogelijk te leren van de meester) beginnen we aan het gerecht, maar al snel komen we erachter dat we juist de ideale plek hebben: hierdoor kunnen we overal meekijken en leren we dus overal een beetje.

Dit doen we dan ook de hele middag en voordat we het weten, is de ravioli met kreeft gevuld, heeft de mouclade voor bij de mossels (een fijne roomsaus, veelal op smaak gebracht met kerrie) de perfecte smaak en dikte en staan de eendjes heerlijk te garen in de oven. Overal komen de lekkerste geuren vandaan en terwijl we eigenlijk al klaar zijn, mogen we van Robert tussendoor de kruidenlak voor de eend maken. Onder zijn toeziend oog (en ja, dat is best spannend!) maken we de caramel, koken we deze in met sherryazijn en brengen we ‘m op smaak met een heerlijke kruidenmix.

Eenmaal aan tafel is het heerlijk toeven met de zelf bereide gerechten, perfect bijpassende wijnen en goed gezelschap. Met een buikje vol lekkers en een geheugen vol nieuw verworven culinaire kennis gaan we tevreden naar huis. We kunnen dan ook maar één ding stellen: Robert Kranenborg is een genie in de wereld van het koken en hij kan zijn kennis als één van de beste overbrengen.”

Kranenborg0003Kranenborg0007Kranenborg0020Kranenborg0013

Inschrijven voor de resterende ‘Sunday Sessions’ is nog mogelijk en kan via de website van Kookerij Culinary College. Voor wie ga jij? Richard van Oostenbrugge van Restaurant Bord’Eau of kies je toch liever voor de patisserie-kant met Kookerij-eigenaar Pieter Booij?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.