Redactie
Redactie Inspiratie 4 jun 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt: hoe culinair is Cork (Ierland)?

Culy’s Louis was in Ierland (meer specifiek: in Cork en omgeving) om de culinaire stand van zaken te peilen. Worden vooroordelen bevestigd of weggenomen? Zijn er culinaire hotspots, en zoja: welke mag je absoluut niet missen? Lees en ontdek.

Tja, Ierland staat niet bekend om zijn hoogstaande culinaire keuken. Maar om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: na drie dagen ontdekkingstocht, is het toch verrassend te constateren dat Cork en omgeving het niveau van basic voedsel om de maag te vullen absoluut ontstegen is. Mede, of dankzij, het veranderd eetgedrag van de Ieren. Uit eten gaan is een sociaal gebeuren geworden en men eet veel gezonder dan voorheen. Dat zie je terug in de kwaliteit en het gevarieerde aanbod aan restaurants.

map_ireland

Wat je niet mag missen in Cork:

The English Market. Gehuisvest in een schitterende oude locatie in het centrum van Cork. Dagelijks vind je hier een scala aan verse producten. Natuurlijk veel vis, en verse groenten, maar ook typische Ierse producten als tripe (koeienmaag) en bloedworst. Trek gekregen van al dit heerlijks? Op de eerste verdieping van The English Market is The Farmgate gevestigd, waar je prima en betaalbaar kunt lunchen. De gerechten op de kaart (ja ook tripe en uiteraard een lamb stew) worden bereid van de verse producten van de markt beneden. En bestel je tripe, dan vraagt de eigenaar of je het zeker weet en of het niet beter is om eerst te proeven (a taster)…

tripe

Tripe

englishmarket3englishmarket4englishmarketenglishmarket1englishmarket2

Aparte locaties

Cork is sowieso een aardige stad om te bezoeken, de plaats heeft veel historie. Sommige oude gebouwen hebben een nieuwe culinaire bestemming gekregen. Een aantal bijzondere hotspots:

– Restaurant Isaacs: ruime kaart met mooie verse producten, gevestigd in een old warehouse in McCurtainstreet.

– Eten, drinken én uitgaan in een prachtig verbouwde oude markthal? The Bodega is dan the place to be.

the Bodega

– Eten met een goed glas wijn kan in Winebar Maynes in de ambiance van een oude bibliotheek.

– Genieten van een kop koffie met gebak (en ook de Ieren zijn dol op zoet zoals een custard & berry sponge) kun je in de Art Gallery in French Street.

tom'sbakery

– Op zoek naar de oudste pub? Gevonden in Winthrop Street: Le Chateau (uit 1793!).

De fijnste plekken om te eten

– Café Paradiso; een uitstekend vegetarisch restaurant; om een paar gerechten te noemen: bloemkoolsoep, met in beslag gefrituurde bloemkoolroosjes, shiitake en waterkers pesto; geroosterde asperges, gepocheerd ei en een romige saus van venkel en gebakken uitjes. Artisjok met spinazie en geroosterde tomaatjes.

vegetarisch1vegetarisch2vegetarischdiner

– Star Anise Restaurant; probeer hier de sea food chowder.

– Liberty Grill; hoewel de naam anders doet vermoeden is de kaart gevarieerd. Ook een prima plek om rustig te ontbijten of te brunchen.

– Nash 19; prima plek om te lunchen vanwege de eerlijke, basic gerechten.

– Electric; mooi voorbeeld van de hedendaagse uitgaanscultuur. Aan de oevers van de rivier de Lee, vind je hier op de begane grond (en buiten) een schitterend café waar de Ieren ‘socialisen’ en op de eerste verdieping een goed, maar niet bijzonder restaurant.

Wetenswaardigheden

– Als lunch gebruiken de Ieren vaak een soep gevolgd door een gezonde salade. Plaatsen genoeg om dit uit te proberen. De meeste restaurantjes vind je trouwens in heerlijke slenterstraatjes als Paul Street, Carey’s Lane en French Street.

– Natuurlijk hebben de Ieren ook een pub cultuur. Ga daarvoor naar bijvoorbeeld Pembroke Street. Geen zin in uitgebreid tafelen? Gewoon een heerlijke fish&chips nuttigen in The Fish Hatch (in take away boxes).

– Uiteraard niet uniek, maar veel gezien in Cork en omgeving: het early bird menu. Prettig geprijsde menu’s als je (in de regel) voor 7 uur je bestelling doorgeeft.

– Ook in Ierland kan het mooi weer zijn (vooral in het voorseizoen). Maar ga je op zoek naar terrasjes zoals wij die in Nederland kennen, dan is het goed om te weten dat die vaak te vinden zijn achter de cafés en uitgaansgelegenheden. Dus ‘look twice’: stap binnen, loop door en ontdek het terras als je weer buiten staat.

– Overgebleven uit de tijd dat eten bedoeld was om de maag te vullen, is het brood. En gelukkig maar! Ierland staat bekend om zijn heerlijk donkerbruin en ‘zwaar’ brood.

typischiersbrood

Interessant in de omgeving van Cork

Een bezoek aan de plaats Kinsale (zo’n 50 autominuten ten zuiden van Cork) is zeker de moeite waard. Dit kustplaatsje staat bekend als de gourmet capital van Ierland. Wellicht iets te veel eer, maar toch. Best wel toeristisch (druk voor Ierse begrippen), maar het wemelt er van de restaurantjes en andere eetgelegenheden.

kinsale1kinsale2

Enkele highlights van Kinsale:

– Fishy/fishy restaurant (gelegen achter de fontein van het plaatsje): voor de beste verse vis; verderop in het plaatsje hebben ze ook een winkel met een groot assortiment aan verse vis).

– Tom’s Bakery: (h)eerlijke, ambachtelijk en met passie gemaakte pies, pastries, cakes etc. Echt een bezoek meer dan waard.

sweetshopzoetigheden

– Homemade icecream, heerlijk!

Dus: vooroordelen kunnen overboord. Cork en omgeving is absoluut de moeite waard om culinair te ontdekken. Voor het tweede artikel gaan we op bezoek bij dé Cookery School of Ireland: Ballymaloe. Over passie gesproken!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ierland.nl en Aer Lingus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.