Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt…het frietje met bacon & béarnaise van Frites Atelier

Een patatje omtoveren tot een gerechtje op zich: laat dat maar over aan Frites Atelier Amsterdam. De keten met frietzaken van topchef Sergio Herman heeft dit seizoen weer twee nieuwe specials. Zo is er een frietje met bacon & béarnaise en een special met Old Mimolette (oude kaas) en truffel. Culy ging – met liefde – proeven!

Frites Atelier Amsterdam introduceert elk seizoen weer een nieuwe seasonal special, die verkrijgbaar is in alle zaken. Dat is inmiddels al een aardige lijst geworden trouwens: Utrecht, Den Haag, Arnhem en Antwerpen. De vestiging in Amsterdam staat nog op de planning.

frietje bacon & béarnaise

Bacon & béarnaise

Deze herfst geniet je van een frietje met bacon & béarnaise à la Sergio. De frietjes worden gemaakt van de Agria aardappel, op smaak gebracht met zout van zeekraal en zeekraalpoeder. Daarop gaan blokjes traag gegaard buikspek, die eerst krokant zijn gefrituurd. Het buikspek wordt ook nog afgelakt met een zoete, sticky saus.

Bovenop het frietje bacon gaat een spicy ketchup van Sriracha, béarnaise, spitskoolsalade en pickles. Die worden gemaakt van knapperige radijsjes, rode ui en ingelegde mosterdzaadjes.

frites atelier pickles

Je zou het zelf niet bij elkaar kunnen verzinnen maar het werkt: het pittige van de spicy ketchup, het romige van de béarnaisesaus. En daarbij het frisse van de aardse, ietwat bittere spitskool en knapperige zoetzure pickles.

En dan het buikspek… dat is gewoon goddelijk. Je kunt de blokjes bijna niet zien, want ze zijn haast ton sur ton met de frietjes, maar je proeft ze gauw genoeg.

frites bacon & bearnaise

Old Mimolette & truffel

En dat is niet het enige frietje dat we proeven: ook in seasonal special nummer twee prikken we een vorkje. “Deze combinatie is de definitie van umami”, zegt Sergio zelf over dit frietje.

Old Mimolette is een oude, Franse kaas met een Nederlands haakje. De kaas wordt gemaakt in Lille, maar de makers namen onze Hollandse Edammer kaas als voorbeeld. Zie het als de Franse Edammer.

Old Mimolette kaas friet

Op het frietje gaat eerst een salade van spitskool en mosterdblad en geroosterde hazelnoten uit Piemonte (Italië). Daarna huisgemaakte truffelmayonaise en tot slot wordt de Old Mimolette over het frietje heen geraspt. En véél ook.

De meester himself zelf had gelijk: we proeven héél veel umami. Zilte frietjes, zoute, hartige kaas en een lekkere bite van de spitskool. Tel daarbij op het scherpe van het mosterdblad, knapperige hazelnoten en romige truffelmayonaise. Heerlijk met het gure weer buiten.

frites Old Mimolette & truffel

Zeeuwse garnalenkroket

Naast deze zijn er natuurlijk nog veel meer andere lekkere frietjes om te proeven bij Frites Atelier. En wist je dat er ook een echte Zeeuwse garnalenkroket op de kaart staat? Proeven dus.

De Bacon & Bearnaise kost €7,50, de Old Mimolette & Truffle kost €6,00. Beide specials zijn verkrijgbaar bij alle filialen van Frites Atelier. Kijk voor adressen en openingstijden op de site.

Frites Atelier Amsterdam in Utrecht

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.