Redactie
Redactie Inspiratie 22 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… het Belgische kaaswalhalla Kaasmeesters van Tricht

De zaak De Kaasmeesters van Tricht ligt in een grauwe nietszeggende straat in Berchem, vlakbij het prachtige Antwerpen. Maar binnen is het allesbehalve nietszeggend.

Dit internationaal erkende kaaswalhalla wordt namelijk gerund door de kaas-experts Michel van Tricht en zijn zoon Frederic. In het pand vind je de Frederic’s Cheese & Wine bar, waar je heerlijk kunt genieten van kaas, wijn en meer.

door Susette Brabander

Ik neem plaats aan de hoge tafel bij het raam en bestel een kaasplankje met 6 kazen en 3 wijnen. De amuse is een bordje met Mangalica-ham. Dit is waar mondvermaak. Prikkelend op de tong, krachtige smaak, kruidig en een lichte umami toets. Deze diep donkerrode ham is afkomstig van Spaanse varkens, die er door hun krulletjes er eerder uitzien als schapen.

culy 2013-12-16 om 14.48.00

Als de ham verdwenen is in mijn blije maag komt het kaasplankje. Chanteraine, La trappe, Robiola, Lagabar, Rossini Erborinato en een krul van Tête de Moine vergezelt van een frisse salade, dun gesneden notenbrood, vijgencompote en roomboter. De Chanteraine is lactisch gestremd en heeft de smaak van heerlijke Italiaanse kruiden en knoflook.

De La Trappe is een heel jong zacht kaasje dat is gewassen in walnotenlikeur. De Robiola heeft een intense geur en smaak van een boerenschuur met hooi. De Lagabar is een pittig geitenkaasje bedekt met een aslaagje om het vochtgehalte van de kaas in balans te houden. De Rossini Erborinato is een stevige blauwschimmel die door zijn romige structuur een echte verassing is. De Tete et Moins is bijzonder kruidig en fris en valt als korrels uit elkaar in je mond.

De eerste wijn is een Perla del Mar, een witte fruitige allemansvriend uit Alicante. De lychees komen zacht mijn neus binnen. Deze witte fruitige soepele wijn overleeft alle kazen op mijn kaasplankje. Een echte allemansvriend. De tweede wijn is een lichte rode wijn uit Pays d’Aude. Een beetje kruidig, veel zwarte bessen en zachte tannines. De derde en laatste wijn is een volle rode wijn uit de Coteaux du Languedoc van het wijnhuis La Vernede. De wijn is hoog in zijn zuren wat goed samengaat met de witschimmels.

culy 2013-12-16 om 14.47.45

Aan het eind van mijn kaasplankje komt kaasmeester Michel nog even bij me zitten. Ik voel me vereerd en probeer me niet te gedragen als een kaasgroupie. Michel laat me wat Epoisse proeven met Liefemans Gouden Band Bier. Volgens Michel komt dit bier qua smaak het dichts in de buurt van een wijn. Deze combinatie is gewaagd en niet te versmaden. En wat een gastvrijheid; hier kan de Nederlandse horeca een puntje aan zuigen.

Dit is een Cheese & Wine bar waar je Gij tegen zegt…

culy 2013-12-16 om 14.48.22

Frederic’s Cheese & Wine bar
Fruithoflaan 41
2600 Berchem, België (vlakbij Antwerpen)
www.kaasmeestervantricht.be

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.