Redactie
Redactie Gadgets 26 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… gietijzeren pannen van Combekk (gemaakt van oude treinrails!)

Het is lang geleden dat wij zó enthousiast waren over een pan. De naam: Combekk. Het idee: geëmailleerde gietijzeren pannen, gemaakt van volledig gerecycled materiaal. 

Het coole van de Combekk pannen is dat ze in Nederland gemaakt worden… van oude Nederlandse treinrails. “IJzer verliest nooit zijn kwaliteit, daarom kiezen wij er voor om uitsluitend met 100 procent gerecycled materiaal te werken”, vertelt de eigenaar van Combekk ons.

“Met de juiste smeltoven en een uitgebalanceerde mix van materialen lukt het ons om de allerbeste kwaliteit te leveren zonder ook maar een ijzererts te hoeven delven. In de Combekk Rails Edition zijn Nederlandse trein rails het hoofdbestanddeel van de mix van materialen.”

Een dun laagje emaille

Gietijzer houdt supergoed warmte vast, en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de pan. Maar gietijzeren pannen zijn vaak lastig in onderhoud. De pannen van Combekk hebben een dun geëmailleerde laag, aan zowel de buiten- als binnenkant. Omdat het maar een dun laagje is, blijven de pannen hun stoere uitstraling houden, en zijn ze niet zo glad en glimmend.

Op temperatuur

In de collectie van Combekk vinden we een koekenpan van 28 cm (€ 119,-) en vier soorten Dutch ovens. De klassieke grote braadpannen, zoals we die ook van Le Creuset kennen. Er zijn twee maten: 24 en 28 cm (€ 159,- en € 189,-), en dezelfde twee maten mét geïntegreerde thermometer (€ 219,- en € 229,-).

Van die thermometer werden wij best wel een beetje opgewonden. Combekk is het eerste merk met zo’n geïntegreerde thermometer in de wand van de pan. Deze geeft je inzicht in hoe de pan reageert op een warmtebron. Perfect voor vlees, maar ook frituren of het sudderen van een stoofpotje.

Conclusie

We hebben al een aantal gerechten in de Combekk Dutch oven met thermometer gemaakt. Vlees aanbraden gaat prima, maar een curry laten pruttelen doet -ie ook heerlijk. De pan is zwaar en de deksel is ook een stevige om op te tillen, maar daardoor sluit de pan wel perfect en blijft alle warmte goed binnen.

De thermometer is duidelijk en accuraat, vooral ook heel handig bij frituren. De olie geeft een extra glad laagje, wat altijd fijn is bij gietijzer (ondanks de geëmailleerde laag).

Even een investering, maar deze pan is een vriend voor het leven.

De Combekk pannen zijn o.a. te koop bij kookwinkels, De Bijenkorf en Fonq.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.