Redactie
Redactie Inspiratie 27 dec 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt culinair Wales: fijne Welshe hotspots

Onlangs vloog Culy’s Liselotte met Visit Wales naar Wales om daar vijf dagen lang te ervaren wat midden-Wales op culinair gebied te bieden heeft. Niet veel denk je misschien, maar niets is minder waar! Wales is een land vol verborgen schatten en is de uitgelezen locatie voor een tripje waarin vooral genieten van het prachtige landschap, en uiteraard het goede eten centraal staat. Lees verder en ontdek de verborgen schatten en must do’s van Wales.

Op sleeptouw genomen door de altijd goedlachse en gezellige Robert van Visit Wales trokken we erop uit en bezochten we in vijf dagen tijd zo’n beetje elke lokale producent, één van de vier sterrenrestaurants in Wales, zagen we veel, heel veel van de prachtige natuur én gingen we zelfs op paddestoelenjacht. Ja, na vijf dagen op stap te zijn geweest kunnen we dan ook met vermoeide oogjes en volle buikjes zeggen dat we zo’n beetje alles op culinair gebied van Wales hebben gezien. Gelukkig maar, we hadden namelijk niets willen missen!

Even wat basisinformatie.. 

Na tientallen keren te hebben uitgelegd dat Wales toch echt niet onder Engeland valt (nee, echt niet!) maar een apart land is (hoewel geen onafhankelijke staat), leek het ons handig dat voorop te stellen. Wel zie je overal de Britse invloeden terug, want ja het valt wel onder Groot-Brittanië, en rijden ze links, betalen ze met de Britse Pond en hebben ze het zelfde fantastische klimaat als onze westerburen in Engeland.

Hoewel Wales niet onder Engeland valt, zie je hier ontzettend veel invloeden van terug. Elke dag rond 16:00 kan je dan ook in praktisch elk cafe, restaurant en hotel genieten van een heerlijke afternoon tea, inclusief scones, clotted cream, het typisch Welshe Bara Brith, Welsh cakes en (te) sterke thee. Je begrijpt dat we vanaf dag 1 rond de klok van vier, fan begonnen te worden van Wales..

Oja: in Wales spreekt eigenlijk iedereen gewoon Engels, maar vaak met een stevig accent (goed opletten is dus wel handig) en spreken de meesten ook Welsh: hun eigen taal die in de verste verte niet op het Engels lijkt. Even voor de goede orde: ontcijferen is geen optie. Als voorbeeld: Wales is Gymru in het Welsh… We told you so. 

De lokale producenten

Wat ontzettend leuk is en een echte aanrader, is om op bezoek te gaan bij een paar van de vele lokale producenten. Door het hele land verspreid worden de lekkerste kazen, hammen en streekgerechten geproduceerd en de meesten vinden het alleen maar leuk als je langskomt. Veelal liggen ze in kleine dorpjes met een aangrenzend winkeltje waar je alle lekkernijen kan proeven en kopen.

Ieder jaar worden de True Taste Awards van Wales uitgereikt, een prijs die producenten roemt om hun prachtige streek en veelal op kleine schaal geproduceerde gerechten. Op hun website vind je de allerbeste producenten per categorie uitgezet, inclusief een kaart van het gebied. Onze favorieten zijn de volgende:

– Black Mountains Smokery – Verscholen in Zuid Wales vlakbij het kleine dorpje Crickhowell ligt de Black Mountains Smokery, een familiebedrijf waar (geloof ons) de lekkerste zalm en eendenborst worden gerookt die je ooit zal proeven. Overal proef je het enthousiasme en de liefde voor het vak in terug. Op hun website vind je meer informatie, en kan je tot onze grote vreugde de producten ook bestellen (doen!).

Black Mountain Smokery4Black Mountain Smokery5Black Mountain Smokery6

Foto’s door Katharina Borgerding

– Blaenefon Cheddar Company – In het miniscule winkeltje worden de lekkerste cheddars geproduceerd die alles behalve lijken op de oranje plakjes die in onze supermarkten worden verkocht. De heerlijkste smaken als Dragon’s Breath (met pepers) en Big Pit (verwijzend naar de oude kolenmijn waar de kaas gerijpt is) liggen in de schattige vitrine en zijn echte prijswinnaars. Geïnteresseerd? Kijk op de website voor meer informatie, en ook deze kazen kan je bestellen.

Blaenefon4BlaenefonBlaenefon3

 Monty’s Brewery – Hoewel Montgomery nog zo klein is, zit het vol met verborgen schatten en is het de thuishaven van één van de vier sterrenrestaurants van Wales en het café met de lekkerste scones, hierover in de volgende delen meer. Monty’s Brewery is ook een verborgen schat en ligt tussen de prachtige heuvels verscholen en werd 4 jaar geleden opgericht door Pam, een voormalig basisschool lerares die na een korte cursus haar vaste baan opzegde en een nieuw avontuur begon. Vier jaar, vele prijzen en duizenden biertjes verder heeft ze samen met haar man het kleine maar succesvolle Monty’s Brewery waar je werkelijk waar de lekkerste biertjes kan proeven en kopen. Wij vonden Sunshine met stipt op nummer één het lekkerste biertje, met veel citrus en maar 4,2 % deed het ons denken aan een witbiertje, maar dan lekkerder!

Houd de site in de gaten want over een paar dagen verschijnt deel 2 van onze culinaire ontdekkingstocht door Wales en delen we onze favoriete plekken om te overnachten, de lekkerste restaurants en nog veel meer!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.