Redactie
Redactie Inspiratie 13 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… culinair Jutland in Denemarken: deel II

Culinair Denemarken staat vooral op de kaart door de hoofdstad Kopenhagen. Iedereen kent inmiddels ‘het beste restaurant van de wereld’ Noma van chef René Redzepi. Maar wat is er nog meer voor lekkers te vinden in dit Scandinavische land? Culy.nl werd door VisitDenmark uitgenodigd om op onderzoek te gaan in de regio Jutland. 

Tekst en beeld: Katja Brokke

Bakkerij in Hvide Sande

Aan de westkust ligt het plaatsje Hvide Sande. Op zich niks bijzonders, maar de bakkerij (www.hvidesandebageri.dk) verkoopt er oldtids rogbrød (vrij vertaald: roggebrood uit oude tijden). Dit typische noord-Deense brood lijkt op roggebrood, maar is zachter van structuur en smaak.

Bakkerij (3)Bakkerij (1)Bakkerij (5)Bakkerij (6)Bakkerij (4)

De andere broden zijn ook kraakvers en heerlijk. Allemaal wat steviger dan wij gewend zijn. Voor de koeken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van noten en zaden waardoor ze een beetje hartig blijven. Hier geen van je tanden springend glazuur, maar koekjes met een bite. Ik kan het niet laten om een doos solsikkekager te kopen.

Vanillekransjes uit 1866

Aan de andere kant van het land, in Aarhus, stuiten we in het historisch openluchtmuseum (www.dengamleby.dk) op deze vanillekransjes. Net als in Hvide Sande niet te zoet. Het blijkt om een recept te gaan uit 1866. Wil jij deze koekjes zelf maken? Wij hebben het recept!

Deense vanillekransjes, voor ca. 80 stuks

Met dit recept uit 1866 heb je gelijk een mooi verhaal voor rond de kerstboom.

  • 500 gr bloem
  • 1 ei
  • 375 gr roomboter’
  • 250 gr suiker
  • ½ vanillestokje, fijngehakt
  • 250 gr zoete amandelen, grof gehakt
  • 15 gr bittere amandelen (verkrijgbaar bij de notenwinkel), grof gehakt

Kneed de ingrediënten tot een stevige, dikke worst. Knip hier kleine stukjes vanaf en sla een beetje plat. Maak met je vingers een gat in het midden. Perfectioneer de kransjes met bemeelde handen. Bak de koekjes in een steenoven lichtbruin (of in 20 minuten op 175 graden).

Visrokerij

We bezoeken in Hvide Sande ook een rokerij die in 1969 is opgezet door Mary Søgaard. De 80-jarige Deense is nog iedere dag in haar winkel te vinden, als ze niet als vrijwilliger bezig is bij de plaatselijke vuurtoren. Vanuit het hele land komen ze hier naartoe riom vis en broodjes te kopen. En er is genoeg keuze! De rokerij verkoopt ongeveer 35 soorten verse vis en evenveel soorten gerookte vis. En dat is exclusief alle schelp- en schaaldieren.

Rokerij (1)Rokerij (2)Rokerij (3)Rokerij (4)Rokerij (5)Rokerij (7)

Plantjes voor in de lokale schnaps

In de duinen van Jutland groeit vergelijkbare flora als bij ons. Denk aan heide, dennenbomen, helm(gras), rozenbottel en jeneverbessen. En met die flora kun je de lokale schnaps wat lokale smaak meegeven. We gaan op pad met gids Sabine Jensen van het Ringkøbing-Skjern Museum (https://www.levendehistorie.dk/) om smaakmakers te plukken voor ons extract. Denk: limonade voor grote mensen. Sterk spul waar je je smaakloze wodka mee kan oppeppen, of je gebruikt het in je pannenkoekenbeslag.

Ik ga voor heide, eigenlijk alleen voor de kleur, want ik heb geen idee hoe heide smaakt. Het is heerlijk om uit te waaien en de wandeling af te sluiten met een proeverij van Sabine. Eenmaal thuis ben ik aan de slag gegaan met mijn potje plantjes. Het project is gestart: mijn eigen extract maken! Het hele project komt later op Culy.nl te staan.

Extract (2)Extract (1)Extract (4)Extract (6)Extract (8)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.