Redactie
Redactie Inspiratie 2 dec 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt China: de culinaire hutongs van Peking

De Chinese keuken staat niet heel hoog op de culinaire ladder, maar lekker eten kun je er absoluut. En dat doe je in de hoofdstad Peking/Beijing bij voorkeur in een traditionele hutongbuurt.

Deze achteraf gelegen steegjes gunnen je een kijkje in het dagelijks leven van de inwoners van Peking en vormen een mooi contrast met de vele architectonische bouwwerken en de drukke toeristische trekpleisters elders in de stad. Hier vind je talloze spotgoedkope eethuisjes en straatkantines. Het ziet er – eerlijk gezegd – niet uit, maar voor omgerekend één of twee euro heb je al een mandje vol dumplings, een kom noodlesoep of een portie Gong Bao Chicken.

Geen trek in een onleesbaar menu, plastic tuinstoelen en een exotische daghap op je bord? Schuif dan aan in één van Culy’s favoriete hutongrestaurants.

Tekst & foto’s door Stephanie Versteeg

Culy ontdekt_6

Bij Café Alba kun je gedurende de dag binnenvallen voor een goede kop koffie en een broodje. Geen ingewikkelde keukenkunsten in dit café, maar wel lekkere sandwiches en fijne stoelen. Een prima plek om je een middagje terug te trekken om te lezen of te werken. Klein puntje: in veel horeca in Peking is het nog toegestaan om te roken, en ook in dit café worden aan de lopende band peukjes opgestoken. Moet je van houden.

70, East Gulou Street, Dongcheng District

Culy ontdekt_7

Koffiebar meets vintagewinkel. In Europa geen vreemd fenomeen, maar in Peking des te opvallender. Modebewust koffieleuten doe je bij DINO Vintage. Dit kleine kledingwinkeltje verkoopt niet alleen designerkleding uit vroegere tijden, maar serveert ook warme thee en sterke koffie. Kun je direct proosten op je nieuwe kloffie.

1, Zhongku Hutong, Dongcheng District

Culy ontdekt_8

In Peking is op vrijwel elke hoek van de staat wel een gepeperde hot pot (fondue) maaltijd te verkrijgen. Het eten is goedkoop, maar de romantiek is ver te zoeken. De fel verlichtte ruimtes bieden plek voor tientallen hongerige vleeseters en een uurtje tafelen is ruim genoeg om je kleding van een pittig geurtje te voorzien. Als je het toch een keer wilt proberen, maar geen zin hebt in een walmend diner bij TL-licht, dan ben je bij het hippe Taihe Yufang op de goede plek. Installeer je op een van de massief houten designstoelen en laat de stukjes groente en vlees voorzichtig in de pruttelende bouillon glijden. Smakelijk!

128, East Gulou Street, Dongcheng District

Photos of Shuhe Family, Beijing

Ook bij House of Shuhe hebben ze authentieke hot pot op het menu staan, maar ook hier geen vreetschuurtaferelen. Het personeel van dit ruime restaurant spreekt geen woord over de grens, maar neemt met een geprint conversatieschema de bestelling op. Kies voor een plekje op de zachte banken of neem plaats in de grote binnentuin.

17 BingMaSi Hutong, Dongcheng District

Culy ontdekt_9

Het goed verscholen Penghao Theater Café is een hele leuke plek om te lunchen. Dat kan op het ruime dakterras of bij slechter weer, binnen aan de bar. Op de kaart staan verschillende soorten dik belegde sandwiches, grote salades en noodlegerechten. Een hapje kan trouwens goed gecombineerd worden met een theatervoorstelling, de studenten van een lokale toneelschool treden namelijk ook in het Engels op.

35, Dongmianhua Hutong, Dongcheng District

Culy ontdekt_2Culy ontdekt_4

China is het vleesland bij uitstek. Maaltijden zijn vleesrijk en elk lichaamsdeel van de kip, varken of koe belandt uiteindelijk in de pan. Voor wie geen vlees eet of graag een dagje wil compenseren: Het drukbezochte Veggie Table heeft alleen veganistische maaltijden op het menu staan. Of het nu een goed gevuld linzensoepje tijdens de lunch is of falafel met humus en pita als diner, de sfeer is goed en het eten uitstekend.

19, Wudaoying Hutong, Lama Temple Area, Dongcheng District

Klein maar fijn, dat is de beste omschrijving van Austen. In dit Italiaanse restaurantje kunnen maximaal twaalf personen tegelijkertijd aan tafel, en is dus de perfecte plek voor een amoureuze afspraak. De Chinese chef leerde koken op Sicilië en maakt zijn pasta helemaal zelf. Kies een dis van de handgeschreven kaart, trek een flesje wijn open en waan je even in Italië.

65 Xiaojuer Hutong, Nanluogu Alley, Dongcheng District

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.