Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 24 apr 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy.nl achter de schermen bij Topchef: dag 2

Topchef is één van de meest succesvolle Nederlandse culinaire tv-programma’s. Al meer dan vier seizoenen weten chefkok Julius Jaspers, meesterkok Robert Kranenborg en hun kandidaten honderdduizenden kijkers per aflevering te boeien. Maar hoe wordt zo’n programma eigenlijk gemaakt? Culy.nl dook achter de schermen.

Een dag in de studio en een dag op locatie bij restaurant De Leest in Vaassen. Dit is een verslag van dag 2 in de Amsterdam studio.

Tekst en beeld: Joyce Bielderman

Op een zonnige dag kijken we mee in de studio bij één van de meest spectaculaire onderdelen van Topchef, het ‘simultaan koken’. Acht nieuwe kandidaten – dit keer uit de provincie Utrecht – zullen strijden om een plaats in de halve finale. Straks, want de studio is nu nog leeg. Op de kookeilanden staan zelfs nog geen ingrediënten klaar. Alleen de camera’s verraden dat hier straks iets staat te gebeuren.

P4060340_lege_studioP4060349_bord

Goed opletten
De kandidaten zijn nerveus. Ze weten dat ze vanmiddag tegelijk met chef Robert een gerecht gaan bereiden. Maar wat? En hoe moeilijk zal het zijn? Ze hebben geen idee. En de filmploeg laat de kandidaten graag nog even in spanning. In aparte ruimtes worden quotes afgenomen, want dat levert leuke televisie op. De 30-koppige filmploeg heeft trouwens ook geen tijd om uitleg te geven. In de studio moet alles worden klaargezet. Er is voor vandaag namelijk een wel heel speciale topclass ingepland: vishandelaar Van Asch komt laten zien hoe je een 40 kilo wegende heilbot fileert.

P4060379_quotenP4060437_vis_snijdenP4060440_40kilo_vis

Alles tegelijk
Tijd om de topclass op zich in te laten werken, krijgen de kandidaten niet. Binnen no time heeft de filmploeg iedereen achter een kookeiland geplaatst. Het simultaan koken is intensief: de kandidaten moeten goed luisteren naar de opdracht. Vervolgens moeten ze opletten wat Robert doet en Julius zegt, kunnen ze meekijken op een scherm, maar moeten tegelijkertijd ook zelf koken. En dit is nog maar de derde dag van alle opnamedagen. Julius Jaspers legt uit wat voor druk dit op de kandidaten legt: “Omdat Topchef dagelijks wordt uitgezonden is het opnameschema moordend. Helemaal voor de kandidaten (en Robert en ik), die ook nog ander werk hebben. Ga je naar de finale, dan betekent dat 3 weken vrij nemen bij je baas. Nou, dan hou je wel heel erg van koken.”

P4060449_op_je_plek
P4060476_cameraP4060480_klaarstaan

De uitleg
Medelijden met de kandidaten (of zichzelf) heeft chef Julius niet. “Natuurlijk is Topchef een reality show. Dus een camera op je nek – of je nu kookt of huilt – hoort erbij. Maar Topchef is meer. We willen onze kandidaten en kijkers namelijk wat leren. En als ik daar 12 weken voor moet bikkelen, dan doe ik dat graag. Sterker nog: dat doe ik al vier seizoenen.” Terwijl Julius meepraat met de kokende Robert, krioelen de camerateams tussen de kookeilanden door. De witte en de zwarte brigade zijn hier – net als in de horeca – twee aparte teams. Een goede voorbereiding voor de kandidaten die na deze proef twee dagen het restaurantleven in mogen duiken.

P4060506_chefsP4060523_simultaan_bovenaf
P4060488_simultaan

De beoordeling
Terwijl de temperatuur letterlijk en figuurlijk stijgt in de studio, naderen de kandidaten het einde van het simultaan koken. Het is tijd voor de beoordeling. Nog even en ze weten voor wie hard werken heeft geloond en voor wie Topchef hier ophoudt. De chefs maken het spannend. Ze proeven goed, denken lang na en bouwen de spanning op. En het is dringen geblazen bij de borden. De filmploeg wil dit keer namelijk niet alleen een goed beeld, alle overgebleven restjes lusten ze ook wel. In ruil daarvoor helpen ze de kandidaten met de afwas. Ongeacht wie er wint…

P4060569-beoordeling1P4060573_beoordeling_schermP4060589_dringen_beoordelingP4060600_vaat_studio

Lees ook ons verslag van de Topchef opnames bij tweesterren restaurant De Leest in Vaassen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.