Redactie
Redactie Inspiratie 12 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: zo ziet een dag in Italië er culinair uit

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

In Italië is het op elk moment van de dag culinair genieten, van de eerste cappuccino tot de grappa of limoncello na het eten. Saskia vertelt over wat er tijdens una giornata italiana wanneer op tafel komt.

La prima colazione – Het ontbijt
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino met een cornetto (croissantje) in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, met eventueel een zoet broodje.

Bron: ostrosky

Il pranzo – De lunch

Na zo’n sober ontbijt kun je je voorstellen dat je tegen lunchtijd behoorlijke trek hebt. Italianen lunchen over het algemeen dan ook vrij uitgebreid. Als het even kan, gaan ze naar huis voor een warme maaltijd, maar het is ook de gewoonste zaak van de wereld om samen met collega’s in een restaurantje te lunchen.

Op zondag lunchen Italianen over het algemeen nog veel uitgebreider dan doordeweeks. De hele familie komt als het even kan bij elkaar voor de specialiteiten uit (groot)moeders keuken, met zeker voor het hoofdgerecht bewerkelijke recepten die al generaties lang meegaan.

La merenda – Het tussendoortje
Aangezien Italianen pas laat aan hun avondmaaltijd beginnen, kennen ze in de namiddag het ritueel van la merenda: een klein, vaak zoet hapje dat om een uur of vier ‘s middags gegeten wordt.

Bron: johnjoh

L’aperitivo – Drankje voor het diner

Misschien is het wel het mooiste moment van een Italiaanse dag, de tijd vlak voor het diner. Je geniet met vrienden van een mooi glas prosecco, een kleurrijke Aperol Spritz of een ander feestelijk drankje, vergezeld van een keur aan hapjes. L’aperitivo, zoals dit fenomeen heet, wekt de eetlust op. Daar komt ook de naam vandaan: l’aperitivo apre, opent, lo stomaco, de maag.

La cena – Het diner

Als de eetlust voldoende is opgewekt, schuiven de Italianen aan voor la cena, het diner. Dat gebeurt later dan in Nederland en België. Rond negen uur is een mooi gemiddelde, maar hoe zuidelijker, hoe later het kan worden – zeker als het ’s zomers erg heet is.

Het diner bestaat uit meerdere gangen: antipasti (verschillende voorgerechtjes), een primo (pasta, risotto, gnocchi), een secondo (vlees of vis) met contorni (bijgerechten als aardappels en groenten), en een dolce (toetje).

Als afsluiting volgt er dan nog un caffè, al dan niet geserveerd met un digestivo, een glaasje likeur, dat de spijsvertering vergemakkelijkt. Geen overbodige luxe als je zo overvloedig tafelt als de Italianen…

Meer lezen over deze genietmomenten, over de verschillende Italiaanse eetgewoonten en allerlei specialiteiten? In de Ciao tutti Special Buon Appetito! vertelt Saskia in meer dan 175 pagina’s alles over de Italiaanse keuken. Da non perdere!

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.