Redactie
Redactie Inspiratie 29 jun 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: de paradepaardjes van Piemonte

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti,  haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Nog op zoek naar een Italiaanse droombestemming voor de zomervakantie? Maak kennis met Piemonte, bijgenaamd il paradiso (het paradijs). Meer precies: il paradiso dei buongustai. En inderdaad, deze regio in het noordwesten van Italië blijkt een paradijs voor fijnproevers, zelfs voor Italiaanse begrippen. En dat op maar 1100 kilometer van de Nederlandse grens!

La vita è bella, zeker als het zo eenvoudig is als in Piemonte. Eigenlijk is deze regio in drie woorden samen te vatten: vino, tartufi en noccioli (wijn, truffels en hazelnoten). We stellen ze graag een voor een aan je voor: de culinaire paradepaardjes van Piemonte!

Culy Italia8

Tartufi
Ze zijn beroemd in de hele wereld: truffels uit Piemonte. Vooral Alba staat bekend als echte truffelstad. De knoestige, zwarte truffels die hier worden gevonden zijn verrukkelijk, maar nog specialer en waardevoller is de witte variant.

Ieder najaar vindt in Alba een grote truffelbeurs plaats, waar alle geurende truffels die de jagers met hun honden hebben opgesnuffeld in het bos, worden gewogen en beoordeeld. Het zijn letterlijk gouden delicatessen: de prijs per kilo kan oplopen tot duizenden euro’s.

Wie zelf zo’n truffeltocht mee wil maken, kan op pad met Ezio en Clelia, die samen B&B Tra arte & Querce runnen. Met Ezio en zijn trouwe snuffelhond Jolly kun je het bos in voor een heuse truffeljacht!

Vino
Barolo, barbera, dolcetto, barbaresco; gaan er al wat belletjes rinkelen? Ze hebben twee dingen met elkaar gemeen: ze behoren tot de beste wijnen van Italië en ze zijn afkomstig uit Piemonte.

Een kleine degustazione (proeverij) mag tijdens je vakantie natuurlijk niet ontbreken. Rijd bijvoorbeeld naar het pittoreske Serralunga d’Alba, om het dorpje te zien maar vooral ook om een bezoek te brengen aan Rivetto’s wijngaarden. Van de druiven die op deze heuvels groeien worden fantastische wijnen gemaakt, waaronder barolo, barbera en dolcetto.

Culy Italia4Culy Italia7

Noccioli
Aan de bomen in Piemonte groeien de beste hazelnoten ter wereld – zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta). Van die hazelnoten wordt van alles gemaakt – van chique bonbons, chocolaatjes (gianduiotti) en meringues tot de wereldberoemde potten Nutella.

Culy ItaliaCuly Italia5

Misschien ken je ook die leuke blikjes met jugendstilachtig design van torroneria D. Barbero, beroemde nougatmakers uit het stadje Asti. Ook bijzonder zijn de luxe potjes hazelnootpasta van Guido Castagna uit Turijn, die eruit zien als dure gezichtscrème.

Een van de lekkerste, verse creaties op basis van hazelnoten blijft voor ons echter de torta di nocciole: een elegante, luchtige en eenvoudig te maken hazelnoottaart. Een echte aanrader wat ons betreft, waarvoor je volgende week het recept vindt in de nieuwste Culy Italia.

Lees meer over Piemonte: ontdek de geboorteplaats van Slow Food of probeer Saskia’s favoriete recept voor torta di nocciole!

Culy Italia6Culy Italia3

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.