Redactie
Redactie Inspiratie 26 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: 5 x lekkere combinaties met mozzarella

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Vorige week vertelde ik over mozzarella, misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. Heerlijk in combinatie met de vijf onderstaande – eveneens Italiaanse – ingrediënten!

Koninklijke combi
Voor de lunch, als antipasto of bij de pasta: een insalata caprese (letterlijk: ‘salade van Capri’) smaakt altijd. De combinatie van de groene basilicum, de witte mozzarella en de rode tomaat zorgt ook nog eens voor de Italiaanse driekleur op je bord. Een beetje peper, zout en olijfolie en het koninklijke bord is helemaal af.

Bron: tomspix

Goddelijk met groente
Ook meer dan smakelijk – en bovendien lekker gezond: een heel scala aan gegrilde groenten (courgette, paprika, groene asperges, aubergine, tomaat) en lekker verse mozzarella.

Alleen met aubergine
Een van mijn favoriete gerechten op de Italiaanse menukaart: melanzane alla parmigiana, aubergine met mozzarella en Parmezaanse kaas uit de oven. Ooit at ik op het terras van een restaurantje op een steenworp afstand van het Campo de’ Fiori in Rome de lekkerste melanzane alla parmigiana ooit.

Mijn medereizigers en ik wilden dan ook graag het recept, zodat we ook op een Nederlands terras (of aan de keukentafel) de Romeinse sfeer zouden kunnen oproepen. Helaas wilde de kok zijn geheime recept niet onthullen, maar in La cucina verde vond ik een recept dat dicht in de buurt komt van het Romeinse equivalent!

Verrukkelijk: met vijgen en Parmaham
Ideaal als tussendoortje, voorafje of tijdens een picknick: in stukken gescheurde mozzarella met partjes vijg, de enige echte prosciutto di Parma en een paar druppeltjes balsamico om het helemaal af te maken.

Zalig zoet
Je zou het misschien niet verwachten, maar mozzarella kan ook prima samen met zoet. Maak bijvoorbeeld eens aardbeien met mozzarella.

Kies voor goed rijpe zomerkoninkjes (waar we nu helaas nog weer even op moeten wachten) en schenk er een beetje zoete balsamico bij. Garneer met wat versgemalen zwarte peper en wat gescheurde basilicum en je zult zien dat het een verrassend lekker toetje oplevert!

Buon appetito!

Alles over de Italiaanse keuken
Meer weten over de Italiaanse keuken? In de Ciao tutti special Buon Appetito verzamelde Saskia alle wetenswaardigheden over la cucina italiana, van de aubergine tot het echte Tiroler speck, van cappuccino tot grappa en alles ertussenin!

Bron: rvdh

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.