Redactie
Redactie Inspiratie 21 nov 2014
Leestijd: 6 minuten

Culy interviewt: Donna Hay

Donna Hay was vorige week een paar dagen in Nederland en uiteraard wilden wij van Culy haar strikken voor een interview. Met succes! In haar hotelkamer kletste ze onder het genot van koffie en speculaasjes honderduit met ons.

Donna ziet er sjiek uit: veel meer sophisticated dan we haar uit haar boeken en van televisie kennen. Waar je haar daar kunt uittekenen in een goede jeans en een lichtblauwe bloes, is ze in haar Amsterdamse hotelkamer gekleed in een zwart designerjurkje, hoge hakken en een bontstola. Maar haar charme die we van televisie kennen, is ook in levenden lijve volop aanwezig.

Terwijl ze van haar cappuccino nipt beantwoordt ze enthousiast al onze vragen, constant geïllustreerd met foto’s die ze op haar iPhone laat zien. ‘Dit is mijn fotograaf! Cute, huh?’ en ‘dit is mijn kantoor, in een grungy maar cool gedeelte van Sydney, maar met veel daglicht.’ Het geeft een heerlijk kijkje in haar dagelijkse leven.

Is dit je eerste keer in Amsterdam?

“Ja, dit is mijn eerste keer hier. I love it! Ik heb vroeg in de ochtend hardgelopen in het Vondelpark, rondgebanjerd in de Negen Straatjes en ‘s avonds gegeten bij restaurant De Kas. Een prachtige locatie!”

En weet je iets over de Nederlandse keuken?

“Niet echt! Maar ik heb gehoord dat ik de fried meatballs moet proberen.” Bitterballen? “Ja, die! Ik hoorde dat Nigella Lawson er ook dol op is. Waar haal ik de lekkerste in Amsterdam?”

Je bent een chef, schrijver, stylist én het gezicht van je hele bedrijf. Heb je een voorkeur voor het één of het ander, of ben je juist blij met de combinatie?

“Nee, ik vind alles even leuk! Ik heb geen sterke voorkeur voor het een of het ander. Maar als ik één van de dingen een tijdje niet doe, bijvoorbeeld als ik al even geen styling heb gedaan of in de studio ben geweest, ga ik het missen.”

Maar wat als je echt maar één functie mocht kiezen?

“Dan zou ik teruggaan naar de styling. Daar is alles mee begonnen.”

Ik wil in mijn bedrijf niet alleen de baas zijn, dat vind ik boring. ik wil ook echt dingen doén en overal helpen.

Hoe ziet je bedrijf er uit?

“We hebben één grote bovenverdieping, verdeeld in vier delen: een kantoor waar alle editors en vormgevers zitten, een meetingroom waar we ook productontwikkeling doen, een grote fotostudio met veel daglicht en een testkeuken. In die keuken hebben we alleen maar apparatuur die je thuis ook hebt staan, omdat we echt recepten ontwikkelen voor thuiskoks. En we hebben een flinke prop room met allerlei spulletjes voor foto’s, zoals linten en lijmpistolen.

En nee, het is helaas niet dat prachtige gebouw aan zee uit de tv-serie, dat is eigenlijk het huis van een vriendin en alleen gebruikt voor de opnames.”

En je team?

“Het team bestaat uit veertien man en voelt aan als één grote familie. Ieders inbreng wordt heel erg gewaardeerd en daardoor is iedereen echt eerlijk. Ja, we zijn heel hecht en hebben heel veel lol.”

Kun je een typische dag uit je leven beschrijven?

“Elke dag is compleet anders en dat vind ik heerlijk. Just go with the flow. De ene dag ben ik aan het stylen in een oude spijkerbroek, de andere dag ben ik all dressed up voor meetings. Ik vind het verschrikkelijk om me te vervelen.

Ik sta altijd vroeg op, soms zelfs om half vijf. Gelukkig heb ik weinig slaap nodig. Ik ga graag vroeg in de ochtend hardlopen om mijn hoofd leeg te maken.

 Mijn baan is gekkenwerk. Daarom woon ik op een rustige plek aan het strand, Watsons Bay in Sydney, in een heel minimalistisch en opgeruimd huis. Het voelt soms echt als een vakantiehuis.

Ik haat het om laat op kantoor door te werken. Dat mag niemand bij ons – iedereen gaat om stipt zes uur naar huis. Ik pak zelfs elke dag om half zes mijn spullen en ga naar huis, om lekker veel tijd met mijn kinderen door te brengen. Als je efficiënt werkt, is dat geen probleem. Daarom hou ik ook zo van korte meetings. Geen small talk, gewoon snel en effectief. Dat is mijn stijl van werken.”

Kook je nog steeds veel thuis?

“Jazeker! Ik kook voor mijn man en mijn twee zoontjes en ik bak ook graag. Vaak kijk ik wat er in de koelkast ligt en daar maak ik wat lekkers mee. Mijn kinderen zitten momenteel in een ‘penne met tomatensaus en Parmezaan’-fase. Maar ze helpen ook graag met het rollen van sushi of ze maken pizza’s op de barbecue.”

En komen je vrienden regelmatig eten?

“Absoluut, in de weekenden zit vaak het huis vol met vrienden. Sta je opeens voor veertien man te koken! Dan kook ik graag lekker maar simpel. Geen zoveel-gangen-menu, maar ik zet wel de hele tafel vol met goede gerechten. Veel salades, bijvoorbeeld.”

Ik ben geen serieuze foodie. Ik denk niet dat dat de bedoeling is, zeker niet als thuiskok

En met Kerst?

“Kerstmis is altijd crazy in Australië, omdat het zo heet is. Maar onze familie heeft veel Engelse tradities, dus ik maak christmas pudding en custard voor mijn moeder, en mijn zussen houden van trifle en roomijs. Dus ik bak een heleboel. Maar we eten ook veel zeevruchten met kerst.”

Je nieuwste boek heet ‘The New Classics’ (vertaald: ‘Nieuwe Klassiekers’). Wat is jouw favoriete klassieke gerecht?

“Lastig, ik heb eigenlijk nooit favorieten, ik ben best wel wispelturig, haha. Maar een van mijn aanraders uit dit boek is de slow cooked brisket, zeker voor dit koude weer.”

Wat is jouw ultieme tip voor thuiskoks?

“Zorg dat je altijd goede basisproducten in je koelkast en voorraadkast hebt. Dan heb je altijd een soort culinair noodplan. Lekkere condiments, zoals mosterd, mierikswortelcrème, harissa en gekaramelliseerde uiencompote, maar ook verse en frisse ingrediënten, zoals citroenen en kruiden als peterselie, basilicum en tijm. Helaas ben ik een slechte tuinierster en gaan al mijn kruidenplantjes dood!”

Je stijl in fotografie en foodstyling is erg clean. Heb je nooit zin om een bord lekker nonchalant en messy te maken?

“Door de jaren heen ben ik wel wat losser geworden, wat saus over het bord enzo. Maar ik hou niet van rommelig, nee.”

Ben je erg bezig met het digitale stuk? Foodblogs, Instagram, enzovoorts?

“Het is een lastige tijd om met print bezig te zijn, zeker met een tijdschrift, maar ik ben er dol op. I’ll never give up my paper. Ik merk dat internet alles wel sneller heeft gemaakt. En iedereen wil veel content online, maar goede kwalitatieve content kost veel geld om te maken.

Maar we doen wel steeds meer digitaal; het magazine is er in een speciale digitale versie en in januari 2015 gaat onze vernieuwde website live. Maar het is moeilijk om veel video’s online te zetten, omdat we ook afspraken hebben met de televisie-omroepen.

Ik Instagram zelf wel, maar ik maak geen foto’s van mijn eten. Die trend is wel echt groot: soms zit je ergens te dineren en komt het eten op tafel en pakt iedereen z’n telefoon en beginnen ze te fotograferen. Dan zit ik daar maar een beetje alleen naar m’n bord te kijken…”

Zie je jezelf in de toekomst nog iets anders doen?

Yeah, I might... Ik weet het niet, ik ben nogal een ‘alles of niets’-persoon. Maar ik ben nog altijd dol op mijn werk. It’s so much fun!

Donna Hay, de nieuwe klassiekers is nu te koop voor € 45,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.