Redactie
Redactie Inspiratie 30 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ♥ Blendle: de 10 beste culinaire artikelen in de media van september

In deze nieuwe rubriek verzamelen we maandelijks de 10 beste culinaire artikelen uit de media met behulp van Blendle. Wat lazen we in kranten & tijdschriften wat ons culy hart sneller deed kloppen?

Let op: Blendle is een betaalde dienst. Als je op de linkjes klikt, wordt je gevraagd aan te melden of in te loggen met je bestaande Blendle-account. Nieuwe Blendle-gebruikers krijgen € 2,50 euro leestegoed cadeau!

1. Quote: Dit zijn dé onontdekte buurtrestaurants van Nederland, uitgezocht door onze sterrenchefs

Een duur restaurant hoeft niet altijd goed te zijn. En een goed restaurant vind je soms op onverwachte plekken. Quote vroeg daarom aan de beste chefs van Nederland wat hun favoriete buurtrestaurants zijn. En die vind je door het hele land.

2. De Standaard: Wat is het (on)gezondst: op zaterdag een hele taart eten of elke dag een stukje?

Suiker is het nieuwe zout, zo hoor je tegenwoordig vaak. Daarom zijn er mensen die het doordeweeks uit hun dieet schrappen, om in het weekend los te gaan. Is dat verstandig? Voedingswetenschappers geven antwoord.

3. HP/De Tijd: Hoe een belabberd onderzoek ons allemaal aan de ongezonde lightproducten kreeg

In 1977 kwamen de Amerikanen met het advies vooral geen vet voedsel meer te eten. Dat was de geboorte van halfvolle melk en lichtproducten. Achteraf gezien een rampzalig besluit, dat nog steeds vele onnodige slachtoffers maakt.

4. nrc.next: Krijg je puistjes door suiker te eten?

‘Het is algemeen bekend. Te veel suiker veroorzaakt ontstekingen’, aldus Rens Kroes, Nederlands bekendste foodblogger. Nrc.next checkt of die bewering klopt.

5. Het Parool: Het recept van 2015

Elk jaar duikt er wel ergens een recept op dat vervolgens maandenlang door alle voedselschrijvers en op alle blogs word nagemaakt. Meestal is dat omdat het recept niet alleen uitstekend in de tijdgeest past, maar ook iets nogal revolutionairs met een doodgewoon ingrediënt doet. Het recept van 2015 is de bloemkoolpizza.

6. AD: Drie weken ‘out of the box’ koken

Wekelijks worden zo’n 30.000 maaltijdboxen bij Nederlandse huishoudens bezorgd. Maar wat houdt dat eigenlijk in, koken uit een doosje? Pam van der Veen at drie weken wat anderen voor haar bedachten.

7. Trouw: Leven als een suikerextremist

Dana Ploeger probeert de jongste voedselhypes uit. Deze zomer stopte ze, vrij soepeltjes, met alle suikers. Maar moeilijker blijkt het om geen lid te worden van de anti-suikermaffia. Want u wist het misschien nog niet: suiker is vergif.

8. Het Parool: Mosselpannetjestest

Het mosselseizoen duurt het grootste deel van het jaar, maar de herfst is de beste tijd om sappige mosselen te eten. Waar eet je het lekkerste pannetje mosselen?

9. Trouw: Toen uit eten gaan nog een luxe was

Het is haast niet meer voor te stellen. Toen in 1957 acht Nederlandse restaurants voor het eerst een Michelinster ontvingen, werd dit niet opgepikt door de pers. Het ontbreken van media-aandacht voor de sterrenregen is misschien wel de beste illustratie van wat duidelijk wordt uit ‘Primeurs en delicatessen. Hoe Nederland leerde eten’: een bezoek aan een restaurant was tot de jaren zestig een zeer exclusieve aangelegenheid.

10. Revu: Eigen bier eerst!

Terwijl de biergiganten hun omzet jaar na jaar zien teruglopen, is de opmars van de lokale hobbybrouwer niet te stuiten.

Meer lezen?

Meer culinaire artikelen lezen op Blendle? Culy’s Monique cureert, samen met Hiske Versprille van het Parool, culinair journalist Janny van der Heijden en Pauline van Uit Pauline’s Keuken het Food-kanaal op Blendle.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.