Redactie
Redactie Inspiratie 29 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Een foodie op culinair revanche in New York

Reporter Sandra Jaipal moet iets bekennen. De eerste keer dat ze in New York was, acht jaar geleden, heeft ze er niet goed gegeten. Ja, ze vond de stad geweldig; de verschillende sfeertjes per wijk, de ongelofelijke hoeveelheid aan dingen die je er kunt ondernemen, de extraverte New Yorkers… ja, ze had er zo willen wonen. Alleen jammer dat ze het eten er niet zo geweldig vond.

“Van een metropool als New York had ik toch iets anders verwacht. Culinaire highlight tijdens die trip was supermarkt Wholefoods, waar ik een curry bestelde bij het warm buffet. Een paar weken geleden was ik opnieuw in New York en vast van plan revanche te nemen op culinair gebied. En dat is me, afgezien van één misser, prima gelukt! Waar ik lekker heb gegeten, lees je hieronder.

Ontbijt & brunch

Wij genoten op onze eerste ochtend van een royale brunch bij Sarabeths, een kleine en welbekende bakkersketen in New York. Het eten wordt hier zonder opsmuk gepresenteerd, maar is vers bereid. Sarabeths’ is voornamelijk bekend vanwege haar ambachtelijke jams en marmelades, waarmee ze diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Leuk om mee te nemen als foodie souvenir.

Ontbijt bij Sarabeths

Absoluut een favoriet adresje is wat mij betreft The Standard Grill. De Grill hoort bij het hippe Standard hotel in het Meatpacking district. Het restaurant heeft zowel een ontbijt- als brunch-menu (met alle soorten gepocheerde eitjes op toast die ik me maar kon wensen, yay!), super vriendelijke bediening en een heerlijk lichte retro inrichting.

The Standard Grill
The Standard Grill

Mocht je op een zonnige ochtend in New York zijn, skip dan voor een keertje je hotelontbijt of hippe brunchspot, en ga ontbijten of brunchen in het park. Wij gingen naar Bryant Park, bestelden een croissantje & koffie bij Le Pain Quotidien en streken heerlijk neer op het terras.

Bryant Park en Central Park

Foodmarkets & foodcourts afstruinen

NYC heeft een levendige foodmarket en foodcourt scene. Chelsea market gevestigd in het voormalige Oreo-fabriek, is misschien wel het allerbekendst.

Ik geef echter de voorkeur aan Gansevoort market, deze foodcourt is net wat kleiner en lichter opgezet. Alle producten van Gansevoort worden lokaal geteeld of geproduceerd. Een perfecte lunchspot na een middagje Meatpacking District verkennen!

Gansevoort Market
Chelsea Market en een bar in Gansevoort Market

Smorgasburg is een foodmarket in Brooklyn, dat ook wel ‘The Woodstock of eating’ wordt genoemd. Een foodie walhalla in de openlucht dus, met een prettig relaxte sfeer en niet te missen. Hier vind je foodstands met lokale lekkernijen zoals grilled cheese sandwiches of fusion-gerechten zoals de ramenburger. Smorgasburg vindt elk weekend plaats van mei tot en met november.

Smorgasburg

Snacken bij Shake Shack

Fast food van Shake Shack is een grote hit op Instagram, waar ik mijn dagelijkse portie foodporn bekijk. Het maakte mij nieuwsgierig om te onderzoeken of de hype achter Shake Shack gegrond was. Ik bedoel, het is tenslotte ‘maar’ fast food toch? Als vegetariër koos ik voor de ‘shroomburger’, gemaakte van portobello en vriendlief had de single burger. Met friet ‘on the side’ uiteraard.

Ons eindoordeel: fast food smaakte ons nog nooit zo goed! Shake Shack maakt z’n belofte waar om alleen premium ingrediënten te gebruiken. Let wel, een menu bij Shake is hierdoor wel beduidend prijziger dan bij de welbekende fastfood ketens. Ik wacht hoopvol op de opening van een eerste vestiging van Shake Shack in Nederland…

Burgers & friet bij Shake Shack

Dineren

M’n lekkerste en mooiste maal was bij restaurant Racines. Hier geven ze een vernieuwende draai aan vertrouwde recepten en de opmaak van de borden is spectaculair. Reserveren van tevoren is wel gewenst en wees bereid om iets meer uit te geven.

Racines

Bij Rosemary’s in de West Village, een Italiaanse trattoria en wijnbar, kun je in ongedwongen sfeer genieten van eenvoudige en smakelijke gerechtjes. Alle groente en kruiden die verwerkt worden in de gerechtjes komen van hun daktuin.

Rosemary’s

M’n laatste tip betreft Buddakan, een überhip restaurant vlakbij Chelseamarket. Hier kun je genieten van de moderne Aziatische keuken. Het idee is dat je verschillende gerechtjes met elkaar deelt. Het eten is er heerlijk, maar wees wederom bereid de portemonnee te trekken. Leuk detail om te weten: hier werd het ‘rehearsal dinner’ opgenomen van Carrie en Mr. Big voor de eerste Sex and the City film.”

Oja, volg je me al op Instagram?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.