Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ♥ Blendle: de 10 beste culinaire artikelen in de media van mei

In deze nieuwe rubriek verzamelen we maandelijks de 10 beste culinaire artikelen uit de media met behulp van Blendle. Wat lazen we in kranten & tijdschriften wat ons culy hart sneller deed kloppen?

Let op: Blendle is een betaalde dienst. Als je op de linkjes klikt, wordt je gevraagd aan te melden of in te loggen met je bestaande Blendle-account. Nieuwe Blendle-gebruikers krijgen € 2,50 euro leestegoed cadeau!

1. Grazia: Dertien jaar zonder suiker. Wat doet het met je?

Biologische saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de grond, suikervrije snacks zijn overal te koop en de ene na de andere foodie roept op om van je suikerverslaving af te komen. Maar al lang voor de hype besloot Mai álle toegevoegde suikers uit haar dieet en dat van haar kinderen te schrappen. Hoe is dat? En hoe kun je dat zelf het beste aanpakken?

2. de Volkskrant: We koken minder vaak zelf. Maar is dat erg?

Het zal niemand verbazen: we staan steeds minder in de keuken. Want eerlijk is eerlijk, waarom zou je zelf gaan koken met zo’n groot aanbod aan afhaal- en kant-en-klaar-maaltijden? Makkelijk en vaak goedkoper. Maar iets in ons zegt dat het eigenlijk niet oké is om niet zelf te koken. Waar komt dat gevoel vandaan? En heeft het een punt?

3. AD: Nespresso, what else? De Nederlander weet het wel

De bekende reclames met acteur George Clooney ten spijt, koffiemerk Nespresso verliest in snel tempo aan populariteit. “Mensen komen erachter dat die cupjes relatief toch duur zijn. Er gaat circa 5,4 gram koffie in zo’n cupje en dat betekent omgerekend dat een kilo koffie toch zo’n 70 euro kost.” Maar hoe drinkt Nederland dan nu zijn koffie?

4. nrc.next: Met potjes uit eigen keuken naar de winkel

Een potje van thuis mee, even wegen, een label erop plakken en scheppen maar. Opgeweckt Noord in Groningen is de allereerste verpakkingsloze winkel. “We moeten mensen de tijd geven om te wennen aan het concept, maar ik zie het ook als mijn taak om ze een beetje op te voeden.” Maar is het echt een duurzame winkel of vooral een slimme marketingzet?

5. Knack: Waarom iedereen heilig in gezonde voeding gelooft

Kerken blijven leeg, maar de hoeveelheid mensen die supermarkten afstruinen op zoek naar quinoa en spelt blijft toenemen. En deze gezond eten-hype gaat bij sommige mensen zo ver dat er wel wordt gesproken over ‘voedselradicalisme’. Hoe ver kan dit nog gaan? Wanneer is het einde zoek?

6. NRC: Even een aardbei maken

Wat hebben Albert Heijns moestuintjes losgemaakt? Iedere tuinder weet: moestuinieren is vooral een cursus omgaan met teleurstellingen.

7. Het Parool: Elke dag friet

Jan (91) en Fatima (57) van Boven bestieren samen al veertig jaar de Febo op de Amsteldijk. Vervelen doet het niet. ‘Het is dag en nacht Febo. We kunnen niet zonder.’

8. nrc.next: Stom! Het is snacken voor hipsters en bakfietsmoeders!

Foodtruckfestivals. Het concept was sympathiek hoor, maar het is verworden tot een te drukke en te trendy snack-megafestatie.

Food festivals

9. Het Parool: Grote naam voor een tophotel

Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen verbindt zijn naam aan het restaurant van het gerenoveerde Krasnapolsky. Dit soort samenwerkingen zien we de laatste tijd veel.

10. Het Parool: Het geheim van Caffè Toscanini

Dertig jaar geleden opende Maud Moody (54) Caffè Toscanini in de Jordaan. Wat is het geheim van dit restaurant dat sinds de opening elke avond vol zit?

Meer lezen?

Meer culinaire artikelen lezen op Blendle? Culy’s Monique cureert, samen met Hiske Versprille van het Parool, culinair journalist Janny van der Heijden en Pauline van Uit Pauline’s Keuken het Food-kanaal op Blendle.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.