Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over crèmekoeken (een heerlijke Vlaamse koffiekoek)

Ontbijten met koffiekoeken op zondag: in Vlaanderen is ‘t vaste prik. De meeste bakkers hebben een behoorlijk uitgebreid assortiment aan verschillende koffiekoeken, waarvan crèmekoeken één van de bekendste zijn. Wij kunnen je verzekeren: ‘t is het type gebakje waar je NU je tanden in wil zetten.

Koffiekoeken vs. koffiebroodjes

Waar in België iedereen weet waarover het gaat als we ‘t hebben over koffiekoeken, zijn de gebakjes in Nederland meer bekend als koffiebroodjes – met name in het Noorden van het land. De naam koffiekoeken is misschien ook wel wat misleidend. Lees: geen kleine koekjes voor bij de koffie, maar eerder wat grotere gebakjes voor aan de zondagse ontbijttafel.

Zo’n zondags ontbijt bestaat dan typisch uit een assortiment koffiekoeken enerzijds en pistolets anderzijds. In tegenstelling tot wat we in Nederland onder pistolets verstaan, gaat het in België om ronde, luchtige broodjes met een knapperig buitenste laagje.

Van appelflappen tot crèmekoeken

Maar goed: koffiekoeken dus. Eigenlijk moet je gewoon eens op zondag naar een Vlaamse bakker gaan om te kijken hoe zo’n assortiment er dan uitziet. Op zondag hebben de meeste bakkers trouwens een uitgebreider assortiment dan doordeweeks, vanwege de populaire ontbijttraditie in veel gezinnen. Van appelflappen tot carré chocolats tot chocoladekoeken met ingebakken pudding, kriekenflappen en koffiekoeken met frangipane.

En zo dus ook crèmekoeken: misschien wel een van de meest exemplarische koffiekoeken aller tijden. Een crèmekoek is zo’n koffiekoek die elke bakker wel in z’n assortiment heeft, hoewel de rest van het assortiment bij bakkers onderling wel wat kan verschillen.

De magie van een crèmekoek

In feite gaat het om een relatief simpele koffiekoek, die in zijn eenvoud toch weer iets magisch heeft. Een crèmekoek bestaat uit gebakken gerezen bladerdeeg, doorgesneden en gevuld met een laag banketbakkersroom (in de Vlaamse volksmond vaak ‘pudding’ genaamd).

De magie zit ‘m niet alleen in het contrast tussen die knapperige laagjes en de romige vulling, maar ook in het bovenste laagje poedersuiker dat ongetwijfeld aan je neus blijft hangen wanneer je een hap van de koek hebt genomen.

Zelf proberen? Neem de auto naar Vlaanderen, of maak ze zelf. Dat is minder bewerkelijk dan je zou denken. In De Bakatlas van Rutger van den Broek vind je bijvoorbeeld een goed recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.