Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Cloud eggs: de nieuwste opvallende ontbijttrend

Eerder schreven we al over cloud bread, maar we blijven nog even met onze hoofd in de wolken: cloud eggs (of egg clouds) zijn nu al de nieuwe trend.

Cloud eggs uit de oven

Maak een lekker eitje voor ons bij het ontbijt en we zijn voorgoed de jouwe. Gepocheerd, geroerd of als omelet: een goed bereid eigerecht is altijd een feest. Met cloud eggs maken we het nóg iets feestelijker.

Ze bestaan uit luchtig geklopt eiwit dat wordt gebakken in de oven, met een perfect gegaarde eidooier on top. En… er komt geen druppeltje vet aan te pas.

Zelf maken is zo gepiept

Hoe maken ze deze wolkjes van ei? Eerst wordt het eiwit gescheiden van de dooier. De dooier houd je apart, het eiwit klop je op tot een luchtige massa. Net zoals bij een meringue. Dat gaat in een hoopje op een bakplaat. Met de bolle achterkant van een lepel maak je een kuiltje in elk hoopje eiwit. Ze gaan vervolgens vijf tot acht minuten de oven in (op 230 graden).

Dan komt de truc: je plaatst de dooier op het eiwit en bakt de cloud eggs nog ongeveer drie minuten verder in de oven, tot de dooier de gewenste gaarheid heeft. Zo houd je een heerlijke zachte eidooier over.

Leef je uit

Je kunt je cloud eggs nog meer smaak geven door lekkere ingrediënten toe te voegen. Meng bijvoorbeeld wat stukjes bacon en geraspte kaas door het eiwit voordat het de oven in gaat. Of doe er wat Parmezaanse kaas, gedroogde chili en fijngesneden bosui doorheen.

Natuurlijk kun je je cloud eggs ook lekker kruiden met wat gedroogd paprikapoeder of verse bieslook en er wat sesamzaadjes bovenop strooien.

Serveer je eitjes op een bedje van spinazie, op (avocado-)toast, of op een Engels muffinbroodje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.