Redactie
Redactie Inspiratie 3 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy’s tips voor het bakken van de ultieme chicken wings

Tijdens de borrel, op een luie zondagmiddag of in plaats van de V in je AVG: chicken wings zijn altijd een goed idee. Nu hebben we al een aantal recepten op Culy staan, maar we geven je graag nog een aantal extra tips hoe je ze nu juist perfect crispy of heerlijk sticky maakt.  

* Kun je geen kippenvleugels vinden of vind je kleine kippenpootjes gewoon veel lekkerder? Geen probleem, ook die delen kun je hiervoor perfect gebruiken. 

Crispy

Geef jij de voorkeur aan knapperige kippenvleugeltjes? Dan is tip nummer één: paneren! Door de kip een extra laagje van bijvoorbeeld bloem, broodkruim of (grof gemalen) cornflakes te geven, worden ze gegarandeerd crispy.

Wentel ze overigens eerst door een mengsel van een los geklutst ei en een beetje melk – anders blijft het jasje natuurlijk niet zitten – én frituur ze in plaats van bakken in de olie.

Wat betreft frituren zijn er ook een aantal handige punten om te onthouden. Zo is het van belang dat niet alleen de olie vers moet zijn, maar ook goed heet. De juiste temperatuur is rond de 180 graden en dit meet je met een speciale thermometer. Je kunt dit ook testen door een klein stukje brood in de olie te leggen. Gaat het bruisen? Dan heeft de olie de juiste temperatuur.

Liever geen extra koolhydraten toevoegen of frituren? Zorg dan dat je vleugeltjes of drumsticks hun eigen velletje nog hebben. Smeer deze in met een laagje olie en zo worden ze ook prima krokant. Op deze manier kunnen ze ook worden gegaard in de oven, wat weer scheelt in de hoeveelheid afwas en stank.

Hoewel de perfecte chicken wing natuurlijk van zichzelf al goed smaakt, wordt het met een goede dip helemaal een feestje.

Sticky

Ga je toch liever voor van die heerlijke plakkerige chickenwings, die letterlijk fingerlickin’ good smaken? Dan wordt het gelijk een stukje makkelijker. Deze kun je namelijk in een koekenpan bakken, maar ook prima in de oven schuiven. Vooral het laatste is easy like sunday morning en vergt alleen de juiste voorbereiding.

Om daadwerkelijk de allerlekkerste variant op tafel te zetten, is een smaakvolle marinade of saus een pré. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke variant met Coca Cola (ja, écht!), met citroen en kipkruiden of smeer ze in met barbecuesaus. Smeer de kip ruim van tevoren (een paar uur of nacht is ideaal) in met de marinade of saus, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Gaar de vleugels vervolgens op een lage temperatuur (of bak ze eerst voor in een pan) in de oven. Hierdoor wordt je kip heerlijk sappig, mals en komen de smaken nóg beter tot hun recht.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.