Redactie
Redactie Inspiratie 25 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Chefkok René Klein bewijst dat het kan: koken in je vaatwasser

Bij de consumentenwebsite BesteProduct.nl zijn ze dol op testen en soms gaan ze net een stapje verder dan de standaard camera of keukenmachine. In dit geval vroegen de eigenaren zich af of je meer dan wassen met een vaatwasser mogelijk zou zijn. Samen met chef René Klein van restaurant Ruimzicht in Doetinchem gingen ze de uitdaging aan.

Vaatwasser5

Wanneer je je bedenkt dat een vaatwasser temperaturen rond de 65 graden bereikt met veel stoom en water, wordt het al een stuk logischer. Om te voorkomen dat de smaken in contact komen met eventuele overgebleven chemicaliën en de grote hoeveelheid water, werden alle ingrediënten per gerecht geseald in plastic zakjes.

Vaatwasser6Vaatwasser7

Na 3 dagen zich te hebben voorbereid was het dan zover: René kookte een drie-gangen menu volledig in de vaatwasser. Een deskundige jury bestaande uit onder andere voormalig wereldkampioen Toine Smulders testte het menu en het verdicht was louter positief! Toine zei zelfs het thuis ook te willen proberen, de rest vond het meer dan lekker en had niet verwacht dat het zo zou smaken.

Vaatwasser4Vaatwasser8

Ben je benieuwd en wil je zelf ook zo’n heerlijk menu met onder andere scholfilet met limoen en een salade van lauwwarme rode kool, safraanmayonaise en gekonfijte tomaatjes in je vaatwasser maken? Dat kan! Volg onderstaande tips en regels en de kans is groot dat het goed komt en je, je gasten (en jezelf) verbaast met een verrukkelijk menu, gemaakt in je vaatwasser.

Tips van de chef:

– De bereiding kan per vaatwasser verschillen. Wij hebben deze Samsung vaatwasser gebruikt. Kijk in de handleiding voor de temperatuur.
– Neem het programma dat als hoogste temperatuur 65 graden heeft.
– Het complete diner is gekookt in een programma van 80 minuten.
– Alle gerechten zijn aan het begin van het programma tegelijk in de vaatwasser gegaan.
– Haal na 20 minuten de tomaatjes eruit en koel ze af in ijswater.
– Na 35 minuten moet de schol eruit. Laten schrikken in ijswater.
– Blancheer eerst de aardappelen in kokend water, want die worden alleen in de vaatwasser niet gaar.
– De rode kool moet je er na het eerste wasprogramma uit halen. Laat rustig afkoelen.
– De overige gerechten kunnen tot het einde van het programma in de vaatwasser blijven.
– Vacumeren van de zakken is het beste. Lukt dat niet, haal dan zoveel mogelijk alle lucht eruit. Aluminiumfolie is een alternatief. Maar zorg dat de verpakking goed dicht is.

VaatwasservoorgerechtVaatwasservoorgerecht2Vaatwasservoorgerecht3

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.