Redactie
Redactie Inspiratie 2 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Bizar: luxe Japanse fruitwinkel verkoopt meloenen voor €158,95

Vind je het fruit in Nederland soms al duur? Dan ben je nog nooit in Japan geweest. Deze luxe fruitwinkel (lees: fruitmuseum) in Tokyo verkoopt rustig appels voor €15,75 per stuk en ook een meloen van €158,95 is geen uitzondering. 

Sembikiya in Tokyo is een echt familiebedrijf: al sinds 1834 wordt hij trouw van generatie op generatie gerund. Het is nu bijna niet meer voor te stellen maar deze überluxe delicatessenwinkel begon ooit als een outletstore voor fruit. Inmiddels is het door de bizar hoge prijzen meer een cadeauwinkel dan een fruitwinkel. In Japan is het dan ook de normaalste zaak van de wereld om luxe stukken fruit te geven bij huwelijken, zakelijke overeenkomsten en andere feestelijke gelegenheden.

Een op het oog simpele appel kost hier bijvoorbeeld zo’n €15,75. Waarom Japanners zo veel geld uitgeven aan fruit? Dat zit zo: in Japan is fruit een luxe-artikel omdat het nooit bedoeld was als voedingsmiddel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld groente. In Japan zijn altijd voldoende verse groenten en eetbare planten beschikbaar waar vitamines uit gehaald kunnen worden, mede door de vele regen die er valt en het schone water. Fruit is dus niet per se nodig om aan voldoende vitaminen te komen en dat maakt het tot een luxe-product.

Door de traditie van het geven van dure stukken fruit, worden de extreme prijzen bovendien in stand gehouden én worden er speciale, gekke fruitsoorten voor gekweekt. Wat is ons fruit dan ineens lekker betaalbaar hè?

japan-1japan-3

Appeltje voor de dorst? Dat kost je €15.75. Je leest het goed: pér appel. 

japan-4

Deze vierkante (!) meloen heeft een prijskaartje van €158,95. Slik. Dan moet je wel érg veel van meloenen houden. 

japan-5

Een bakje met twaalf aardbeien: €51,75. 

japan-6

Een bak met kersen kost zo’n €119,60 (dat is ongeveer €3 per kers!)

japan-7

Een bakje druiven; hoppa: €48 alstublieft. 

Liever een kistje gemengd fruit? Kan ook: voor €127,50 is ‘ie van jou.

japan-9

Deze heerlijke cantaloupe meloenen kosten €198,70 per twee stuks.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.