Je wil je tomatensaus nooit meer anders maken dan zo
Knaller van een tomatensaus aan je repertoire toevoegen? Goed nieuws: met amper drie ingrediënten kun je aan de slag. Nog beter nieuws: kind kan de was doen. Lees dus vooral mee als je met minimale moeite indruk wil maken, dit is een methode om te scóren.
Tomatensaus van een icoon
Voor de tomatensaus in kwestie richten we onze blik op Marcella Hazan. Zegt die naam je nou helemaal niets, onthoud dan vooral dat dit culinaire icoon de Italiaanse keuken groot maakte in de VS en de rest van de wereld. Haar boek – De Klassieke Italiaanse keuken – is een naslagwerk vol wijze lessen en tips.
Zo raadt ze knoflookpersen af (altijd!), breekt ze een lans voor seizoensgroenten en legt ze uit dat olijfolie niet altijd de beste optie is om in te bakken. Marcella weet waarover ze spreekt, en dus ook wanneer ze haar geheim voor tomatensaus prijsgeeft. Later kreeg haar methode bovendien een rol in hitserie The Bear, waar het als smakelijke family meal gepresenteerd werd. En dat is niet voor niets!
Zo maak je de saus (en indruk!)
We houden je niet langer in spanning, dit is hoe je in Marcella’s voetsporen treedt:
Ten eerste: wat heb je nodig?
- 1 ui, gepeld en gehalveerd (yep: snipperen hoeft hier niet!)
- 1 blik hele tomaten (bij voorkeur San Marzano, net als in The Bear!)
- 5 eetlepels boter
Vervolgens:
- Doe de tomaten, de boter en de ui in een pan en laat zachtjes pruttelen (op een laag vuurtje!)
- Doe geen deksel op de pan, maar roer regelmatig om grote stukken tomaat kapot te maken
- Reken een uur om de saus een beetje te laten indikken
- Verwijder de ui en breng op smaak met zout
Wat er zo geniaal aan is? Buiten het feit dat het je werkelijk amper moeite kost, levert deze methode je een verrassend diepe, zijdezachte saus op. Toegegeven: er gaat wel wat boter in, maar minder lekker zijn gerechten daar zelden van geworden. Bovendien is het de ideale drager voor de ui om zijn smaak af te geven. Probeer het en de kans is groot dat je niet meer anders wil.
En wat nu?
Het spreekt voor zich dat je met deze saus net zo’n lekkere spaghetti kunt maken als Carmy, al durven wij de saus nog voor veel meer doeleinden gebruiken. Laat er gehaktballen in doorgaren (wel even aanbakken van tevoren), gebruik het voor lasagne of pizza, serveer het bij vis met olijven of smeer het op toast met mozzarella. Ook briljant: laat de saus afkoelen en mix het met opgeklopte boter voor een smeersel vol umami.
Hoewel deze versie – zoals oorspronkelijk beschreven in Marcella’s boek – een steengoede basis is, kun je ook nog een stapje verder gaan door er een makkelijke kruidenolie bij te maken. Die maak je door knoflook, basilicum en chili te laten pruttelen in olijfolie. Roer je deze door je tomatensaus, dan kun je uitgaan van een gevalletje 1+1=3.
Tot slot laat de saus zich ook goed invriezen. Een grotere voorraad maken is dan ook een uitstekend idee om een shortcut te nemen op luie dagen. Vullen dus, die vriezer!
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F10%2F0_spaghetti-met-tomatensaus-the-bear.jpg)