Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 19 aug 2022
Leestijd: 7 minuten

De beste restaurants (en sterrenrestaurants) in Zeeland

Het is de provincie met de meeste sterrenrestaurants per inwoner. Daar waar de mosselen, oesters en garnalen bijna direct uit ‘t water op je bord belanden en waar het fruit en de groentes een ziltige ondertoon in de smaak hebben. Juist: we hebben het over Zeeland. Misschien wel dé populairste bestemming voor een oer-Hollands weekendje weg. En daarom bundelde Culy de beste restaurants in Zeeland voor je!

De beste restaurants in Zeeland

Op de verschillende Zeeuwse schiereilanden is het culinair genieten geblazen. Begrijpelijk, want wanneer je elk moment van de dag de zilte zaligheid tot je beschikking hebt, zouden wij ook niets liever willen dan dagelijks achter de pannen staan.

Geen wonder dus dat er zoveel restaurants in de provincie zijn. En een lijstje samenstellen van de beste restaurants in Zeeland lijkt onmogelijk, maar we waagden ons er toch aan. Onze favorieten zijn:

Dijkpaviljoen de Westkaap in Westkapelle

Als er een restaurant een begrip is op Walcheren, dan is het de Westkaap wel. Hier eet je de Zeeuwse mosselen bijna direct uit zee (die op nog geen 20 meter afstand van je ligt), maar geniet je ook van Zeeuws vlees en andere schaal- en schelpdieren en zoetigheden.

Er gaat bovendien een gezegde dat je hier de verrekijkers nog eerder op tafel hebt staan dan je drankjes om zo, tijdens ondergaande zon, het passerende waterverkeer in de gaten te houden.

Restaurant Mezger in Domburg

Leuk: tussen de beste restaurants in Zeeland zitten ook veel ‘nieuwkomers.’ In maart 2017 had chef Jeroen Tanis het uitstekende idee om zijn culinaire droom werkelijkheid te maken. Hij opende Restaurant Mezger in Domburg.

De naam klinkt wellicht ietwat spannend in de oren, maar verwacht er vooral de Zeeuwse keuken op z’n allerbest. Dagverse producten direct uit de Zeeuwse klei, met zorg geïmporteerde bijpassende wijnen, en vooral culinair genieten op één van de hoogste niveau’s. Heerlijk! Maar hoe zat het nou met die naam?

Eetboetiek in Sluis

Tik je ‘t adres in van de Eetboetiek in Sluis, dan gaat er wellicht al wel een belletje rinkelen. Dit restaurant in Zeeland heeft namelijk al een aantal metamorfoses ondergaan: van café en kapsalon van de grootouders Herrel naar mosselrestaurant van de ouders Herman.

En die naam! Juist: het mosselrestaurant groeide uit tot het 3-sterrenrestaurant van broer Sergio Herman, een van de beste restaurants van Zeeland, maar uiteindelijk is het nu de Eetboetiek van Michel Herman en Sarine Oosterbaan: een combinatie van horeca en lifestyle onder één dak. Kun je direct souvenirs inslaan voor thuis, zoals die geweldige mosselpannetjes bijvoorbeeld!

Restaurant Cristó in Zierikzee

In het pittoreske Zierikzee, tegenover de museumhaven, vind je restaurant Cristó. Hier kom je om een avond te tafelen op hoog niveau. Het keukenteam gaat namelijk dag in dag uit voor perfectie en dat proef je.

En die kaart? Die valt het beste te omschrijven als Franse klassiekers met een twist. De Franse cuisine krijgt hier namelijk een Spaanse chaqueta aan. Dit komt doordat het keukenteam extra Baskische schwung toevoegt aan de gerechten. Dan weet je al: dat zit goed.

Restaurant Escobar in Breskens

Het kan natuurlijk zo zijn dat je in Zeeland bent, maar geen zin hebt in Zeeuwse mosselen, Oosterscheldekreeft of ander ziltig goed. In dat geval ben je bij Escobar in Breskens aan het juiste adres.

Volgens Michelin snuif je hier de “opwindende Spaanse sfeer op”, voor een instant vakantiegevoel. Gepimpte en gekende Spaanse gerechten zorgen voor een Spaanse feestmaaltijd in ‘t Zeeuwse land. Ai caramba!

Sterrenrestaurants in Zeeland

We zeiden het al: Zeeland heeft als provincie de meeste sterrenrestaurants per inwoner van Nederland. Dat is natuurlijk nie voe niks. De Zeeuwse pracht en praal kenmerkt zich dan misschien door de mooiste stranden van Nederland en de provincie met de meeste zonuren, ook de ingrediënten uit de provincie zorgen voor een torenhoog culinair aanzien en een mooie lijst met de beste restaurants van Zeeland.

De Kromme Watergang** in Slijkplaat

Als het land, de lucht en het water de eerste voedingsbronnen zijn van de mooiste gerechten die worden geserveerd in het restaurant, dan weet je dat ‘t met de rest goed zit. En inderdaad: zilte en aardse smaken omringen De Kromme Watergang maar al te best. ‘t Restaurant bevindt zich in misschien wel het kleinste gehucht van de provincie, maar ach, da’s lekker charmant!

Het restaurant is statig doch sfeervol en wordt gerund door een team van enkel professionals. Tom en Edwin Vinke koken hier de sterren van de hemel, is ‘t niet dat je hier ‘s avonds na het diner misschien wel meer sterren dan ooit zult zien. En nee, dat komt niet door de drank maar omdat het hier ‘s nachts – lekker romantisch – pikdonker is.

AIRrepublic* in Cadzand

Denk je aan Cadzand, dan denk je misschien wel aan Sergio Herman. Niet onterecht natuurlijk, want Sergio’s AIRrepublic is in de regio een groot succes. Het restaurant is opgedeeld in twee delen, een restaurant en een ‘café.’ Want mocht je nu tijdens je stranddag zin hebben in écht lekker eten, maar niet in je bikini in een chique toko willen zitten? Dan kun je bij ‘t café terecht voor een heel goeie snelle hap.

Heb je wel zin om uitgebreid te tafelen? Reserveer dan bij het restaurantgedeelte. Hier eet je – op hoog niveau – eenvoudige bereidingen van voornamelijk Zeeuwse producten. De focus ligt daarbij op de klassieke keuken. Wat je dan krijgt? Veel gerechten die ooit bij Sergio’s vader in Oud Sluis op de kaart hebben gestaan, zoals vissoep, gemarineerde mosselen, oesters met champagnesaus en kraakverse langoustines.

Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk

Met een prachtig uitzicht op de jachthaven en het Veerse Meer geniet je bij Meliefste van de smaak van de Zeeuwse natuur. Na jarenlange ervaring in de beste restaurants van Europa besloot Thijs Meliefste samen met gastvrouw Anuschka Meliefste een eigen droom werkelijkheid te laten worden.

De inspiratie voor de gerechten op het menu komt uit de natuur. De producten die gebruikt worden, komen rechtstreeks van lokale vissers en boeren en hun expertise wordt meegenomen in de keuken en keuze van de gerechten. Een avond genieten in één van de beste restaurants van Zeeland, dat is hoe je een diner bij restaurant Meliefste ‘t beste kunt samenvatten.

Restaurant Spetters* in Breskens

Met uitzicht over misschien wel de meest extravagante haven van Zeeland (hallo grote jachten) geniet je bij restaurant Spetters niet alleen van lekker eten. Want als je je met een ster schaart onder de beste restaurants van Zeeland, dan moet álles goed zijn. En dat is zo!

Met een plekkie zo goed als ín de haven, weet je al wat het menu hier is: vis, vis en nog eens vis. Maar! Mocht je daar niet van houden en sowieso niet in de stemming zijn voor een verrassingsdiner of urenlang tafelen, dan kun je bij het achtergelegen Eb&Food (alleen voor die naam willen we er al langs) terecht voor heerlijk eten in een ongedwongen setting. Van dezelfde eigenaren welteverstaan!

Restaurant ‘t Vlasbloemeken * in Koewacht

Ga je bij ‘t Vlasbloemeken in Koewacht eten, dan mag je hoge verwachtingen hebben volgens Michelin. Chef Eric van Bochove wil je namelijk op één avond al het lekkers van zee, vee en veld voorschotelen. En dat is nogal wat!

In de keuken van ‘t Vlasbloemeken geen overdreven lange polonaise aan gerechten. Want met streekproducten als Oosterscheldekreeft en Zeeuws lam heeft de chef goud in handen. En daar moet niet mee gesold worden. Een klassieke basis met moderne garnituren: een mengelmoes waar wij dol op zijn!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.