Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 29 sep 2025
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste friet ter wereld? Die haal je gewoon in Nederland!

Voor het lekkerste frietje ter wereld hoef je niet naar België of Frankrijk af te reizen. Die staat gewoon op de kaart in Utrecht en Leiden. De Nederlander Siem van Bruggen won in de Franse stad Arras de wereldtitel frietbakken en mag zich nu officieel beste frietbakker ter wereld noemen. Dat wordt racen naar zijn snackbar!

Siem van Bruggen is eigenaar van twee frietzaken, één in Utrecht en één in Leiden. Zijn aanpak is super klassiek, maar de winst kreeg hij door er een verrassende twist aan toe te voegen. En het mooie is: daar maakt hij geen geheim van!

Het geheim van de beste friet ter wereld

Hij gebruikt alleen biologische aardappels en geeft ze veel aandacht voordat ze in het vet gaan. De aardappels worden eerst rustig gekookt in water met rozemarijn, waardoor ze een kleine hint van het groene kruid krijgen.

Daarna worden ze volledig afgekoeld en in kleine porties gebakken zodat ze stuk voor stuk perfect knapperig worden van buiten en zacht blijven van binnen. Het resultaat: een frietje dat volgens de jury niet alleen heerlijk smaakt, maar óók in textuur en geur perfect in balans is.

Het Wereldkampioenschap Frietbakken werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Maar liefst 33 frietbakkers uit verschillende landen streden mee in vijf categorieën, waaronder authentieke friet, creatieve friet en frietsaus.

Van Bruggen won in de categorie authentieke friet, waarmee hij internationale concurrenten achter zich liet. Vorig jaar ging de titel nog naar een Franse frietbakker uit Angers en tijdens de eerste editie naar een vakman uit Lille.

Arras als internationaal frietpodium

De keuze voor Arras als gaststad is trouwens niet willekeurig. Dat is symbolisch. In deze Noord-Franse stad begon botanicus Charles de l’Écluse in de 16e eeuw met het telen van aardappels, toen nog een onbekend gewas uit Peru. Zo vormt Arras stiekem de wieg van de aardappeltraditie die eeuwen later heeft geleid tot de beroemde frietcultuur.

>De friet van Siem vind je bij Dapp Frietwinkel in Leiden en Utrecht

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.