Redactie
Redactie Boodschappen 2 mei 2012
Leestijd: 3 minuten

Bespaartips voor boodschappen

De echte food fans onder ons kennen het gevoel van teveel geld uitgeven aan boodschappen vast wel. En soms kan je dit niet je eigenlijk niet permitteren. De Amerikaanse chef Ronna Welsh heeft wat tips opgesteld die je helpen om minder geld uit te geven aan je maandelijkse groceries, en hopelijk je portemonnee wat voller houden.

Koop de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven

Op die manier wordt koken nog een stuk makkelijker ook. Exclusieve ingrediënten zijn natuurlijk zo nu en dan best leuk om mee te koken, omdat je deze nog moet ontdekken. Maak hier iets speciaals van, en zeker niet dagelijks. Daarnaast pleiten wij liever voor een simpel gerecht met bijvoorbeeld 3 steengoede ingrediënten, dan een potje met allerlei producten van lage kwaliteit.

Bewaar slecht één versie van een ingredient op voorraad

Natuurlijk is het leuk om 5 verschillende olijfoliën in huis te hebben. Een om in te bakken, een voor in salades, een voor dat ene stukje vlees…. en ga zo maar door. Maar als je wat minder geld te besteden hebt, is dit eigenlijk onnodig. Vaak gebruik je toch maar 1 soort het meest en de rest staat maar boven op de kast. Kies een algemene olie, die je zelf het lekkerst vindt en overal bij kan. Uiteraard geldt dit niet alleen voor olie, maar ook voor andere producten.

Minder kopen dan je denkt je nodig te hebben

Als je vlees haalt bij de slager, let er dan op dat je vaak minder nodig hebt dan je eigenlijk denkt. Veel mensen zien vlees als het hoofdingrediënt van de maaltijd. Misschien is dit wel zo als je kijkt naar de oldskool maaltijd met aardappelen, vlees en groente. Maar in een pasta, rijst of ovenschotel gerecht is dit zeker niet het geval. Hier gaat het juist om de combinatie van het vlees, de groente en de rest van de ingrediënten. Een paar pondjes minder vlees kan dus best!

Beperk je tot de hoeveelheden die je nodig hebt

In de supermarkt en op de markt heb je vaak leuke aanbiedingen; voor iets meer geld krijg je zowat de helft gratis. Inslaan die hap? Denk er even goed over na of je al die producten zeker weten gaan gebruiken… Zeker als je praat over verse producten, deze zijn vaak niet langer dan een week houdbaar, en dan gooi je de helft alsnog aan het einde van de week weg.Af en toe jezelf trakteren

Kaas is een product dat je sneller in grote hompen koopt. Maar ook hiervoor geldt dat je je kunt beperken tot de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Af en toe een speciaal kaasje kan best, maar koop niet elke week 10 verschillende soorten kaasjes. Op die manier wordt het geen gewenning en blijft het een stuk specialer.

Vis de juiste en voordeligere vis eruit

Een stukje zalm of verse tonijn is natuurlijk erg lekker, maar er zijn veel meer verschillende soorten vis, die ook een stuk minder prijzig zijn. Vooral schelpdieren zoals kokkels en mosselen, en kleinere vissen zoals sardientjes, zijn ook erg lekker en een stuk goedkoper.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.