Talking bagels: dit is het ultieme geheim achter een perfecte bagel (en dat zal je verrassen)
Hun naam betekent ‘armband’ in Duits, hun vorm symboliseert de levenscyclus en hun smaak is heerlijk als ze supervers zijn. Laat ons het hebben over bagels! Hoewel er heel wat verschillende varianten op de markt zijn, zweren puristen maar bij één versie. Die waar deegringen in een bad van kokend water worden gelegd alvorens ze de oven ingaan, met een glanzend en knapperig jasje als eindresultaat.
Maar hoe zit dat precies? En hoe herken je de beste bagels? Culy zoekt het uit.
Waarom worden bagels gekookt?
Het koken van bagels mag dan wel een extra stap zijn die wat meer moeite kost, voor authentieke bagels wil je die tijd toch echt nemen. Dat zit zo: door je deeg te koken, gaat de buitenkant meteen stollen, waardoor de buitenste laag zal fungeren als een beschermjasje dat maakt dat de binnenkant niet meer kan uitzetten.
Vervolgens gaan de gekookte exemplaren de oven in, waardoor het binnenste deeg dan nog wel zal garen, maar niet de kans krijgt om uit te zetten of extreem luchtig te worden. Dat resulteert in een heerlijk malse maar chewy binnenkant – en net dat is wat een bagel zo onweerstaanbaar maakt. Skip je die stap van het koken, dan ontstaat er simpelweg een normaal broodje met een gat erin, zonder die typerende chewy textuur.
Zo herken je authentieke bagels
Heb je ook maar een béétje Culy-DNA in je? Ga dan alsjeblieft voor het echte werk, waarbij het waterbad niet wordt overgeslagen. Helaas zijn er genoeg fabrieksexemplaren die die stap niet zijn ondergaan. Vanuit commercieel oogpunt is dat te begrijpen: het niet-koken bespaart niet alleen kosten en tijd, maar houdt de bagels ook langer goed.
Een begrijpelijke move voor grote producenten, maar voor de lekkerste bagels zoek je toch echt beter naar authentieke exemplaren. Om die te herkennen, kun je letten op een aantal dingen. De korst hoort ten eerste dun, glanzend en knapperig te zijn. Als je goed kijkt, hoor je ook minuscule blaasjes aan te treffen, wat een duidelijke indicatie is van het koken voor het bakken.
Verder hoort een bagel binnenin compact en chewy te zijn – maar toch ook mals. In de doorsnede zie je dus in de regel niet te veel luchtbellen, maar hooguit een aantal gelijkmatig verdeelde, minuscule gaatjes (die wijzen op gaar, maar weinig gerezen deeg).
En waar vind je die dan?
Zichzelf respecterende bagelmakers houden de hierboven omschreven parameters nauwlettend in de gaten. Dit vraagt om de juiste expertise, en voor de lekkerste bagels richt je je blik dan ook best op kleinschalige zaakjes of gespecialiseerde leveranciers.
In New York vind je goede bagelzaken op iedere hoek van de straat en in Londen is Brick Lane (met het iconische Beigel Bake) een must voor de liefhebbers. Toch kunnen we ook in Nederland niet klagen over het betere bagelaanbod. Flo’s mag zichzelf koploper in Amsterdam noemen, maar ook Breadwinner en BagelBoy zijn topadresjes in de hoofdstad.
In Rotterdam belooft Bagel Bagel de New York Style bagels hierheen te brengen en in Utrecht moet je even navigeren naar LOX. Via Crisp kun je dan weer de bagels van Bagel Boyz bestellen (met sesam, maanzaad of gekaramelliseerde ui), om thuis zelf af te bakken. Perfect om in de vriezer te hebben voor op luie weekenddagen, vinden we – en vergeet in dat geval die berg pastrami niet.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F06%2Fbagel-1.jpg)