Redactie
Redactie Culinair nieuws 8 jul 2014
Leestijd: 3 minuten

Amsterdamse Zuidas wordt een culinair walhalla: tips van ons + de Zoza’s

Was de Zuidas, het zakendistrict van onze hoofdstad, jarenlang een saaie, grijze bedoening: inmiddels is het ook een culinaire plek aan het worden.

Steeds meer restaurants, to-go lunchtenten en espressobars open hun deuren rondom Station Zuid. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat zijn de lunchgewoontes aan de Zuidas? We vroegen het de Zoza’s, drie dames die aan de Zuidas werken en daar over bloggen (en tevens een boek over schreven!).

Waarom komen er steeds meer culinaire hotspots aan de Zuidas?

De Zoza’s: “Het aantal bedrijven op de Zuidas is toegenomen. Steeds meer advocaten, consultants, accountants en bankiers, die tijdens de lunchpauze even opgeladen moeten worden. Net als Duracell konijntjes hebben ook zij af en toe een nieuw batterijtje nodig. De kantoren hebben zelf vaak een restaurant of lunchmogelijkheid tussen de muren; zo worden de bankiers gecatered door La Place en hebben advocatenkantoren een sjieke saladebar. Eigenlijk hoeven wij pakken dus ons kantoor niet uit, maar we doen het wel.

Bron: Flickr

Een fijne lunch in een nieuwe omgeving laadt niet alleen op, het geeft je ook de mogelijkheid om eens iemand anders te spreken dan je collega’s. Een vriendin bijvoorbeeld, die in een glazen toren aan de andere kant van het Strawinsky-plein zit te tikken. Bovendien is het fijn om ook even ongezien te kunnen roddelen over de streken van je baas, of over je collega die net weer al het werk over de schutting op jouw bureau heeft gegooid.

Daarnaast is de crisis bijna afgelopen en valt er steeds meer te vieren. Een afscheidslunch van een collega die eindelijk een andere baan heeft gevonden en weg gaat. Een afgeronde deal. Of een nieuwe acquisitie. En daar moet op gedronken worden. Het liefst met lekker eten erbij. En dat is nu heel goed mogelijk op de Zuidas.

Aangezien uren lunchen niet voor iedereen is weggelegd, gaan wij vaak naar Mech. Heerlijke broodjes en drankjes worden daar razendsnel klaargemaakt. De Zuidas-klassiekers zijn uiteraard Oliver’s en Dicky’s, met als lokale specialiteit het Broodje Zuidas. En als we even krap bij kas zitten dan gaan we met veel plezier naar Dagelijks Lekkers, waar je alle broodjes, salades en smoothies voor €1,70 kan krijgen.”

Bron: Facebook

Culy’s aanraders

Er zijn natuurlijk een heleboel aanraders, maar we lichten er graag een paar uit.

Bolenius

Een van onze favorieten is Bolenius aan de George Gershwinlaan. Bij de opening in 2010 moesten we even slikken: helemaal naar de Zuidas voor een gastronomische ervaring? Maar het bleek de reis meer dan waard, want in deze zaak, waar groenten centraal staan, wordt bijzonder goed gekookt. En een leuk detail: Bolenius heeft sinds kort een gloednieuwe moestuin, op het dak. Midden op de Zuidas. Hoe cool wil je het hebben?

SLA

Na de eerste vestiging aan de Ceintuurbaan en de tweede op de Westerstraat, opende op 11 juni ook een SLA-filiaal aan de Zuidas. Aan de Claude Debussylaan kunnen alle zakenlieden nu zelf hun hippe salade samenstellen. Even wennen natuurlijk, want ‘t is weer eens wat anders dan een broodje carpaccio of een tosti uit de kantine. Wij zeggen: goede stap!

Juice&Salad

Juice&Salad was al een hit in de Amsterdamse binnenstad, en is nu ook geopend in het zakendistrict, aan het Gustav Mahlerplein. Slimme zet, want die grijze pakken kunnen wel wat groene smoothies gebruiken!

Bron: Facebook

Pop-ups & foodfestivals

Maar de Zuidas bleek de afgelopen tijd ook de ideale locatie voor pop-up restaurants en culinaire festivals. Zo werd eind juni werd Zuidas Culinair gehouden, een culinair muziekfestival vol lekkere eettentjes. In december 2012 aten we bij het eenmalige vegan restaurant Onkruid, wat een groot succes was (helaas nog niet herhaald). En de razend populaire hamburgertruck Thrill Grill rolde regelmatig over de Zuidas.

Bron: Facebook

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.