Redactie
Redactie Inspiratie 4 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over de exotische papaja

De prachtige papaja wordt nog veel te vaak vergeten, terwijl het een bijzondere fruitsoort is die het goed doet in salades, smoothies en desserts. Wij vertellen je graag meer over deze exotische vrucht.

Papaja groeit vooral in Azië, Midden-Amerika en Midden- en Zuid-Afrika, en het is daarom niet gek dat we hem vooral tegenkomen in gerechten uit deze omgeving. Maar, dat betekent natuurlijk niet dat we het alleen daar kunnen eten. Papaja wordt namelijk naar Nederland geëxporteerd en is hier te koop bij de betere (super)markt en groentewinkels.

De smaak is lekker zoet en heeft iets weg van meloen. Niet zo gek als je weet dat hij afkomstig is van de meloenfamilie. Een rijpe vrucht heeft oranjekleurig vruchtvlees en ruikt een beetje naar abrikozen. De groene – onrijpe – variant wordt ook vaak gegeten, maar dan als groente.

Papaja stock2

Inspiratie voor in de keuken

Als je wil koken met papaja, kun je het vergelijken met mango. Frisse smaken passen er perfect bij, en ook van een pepertje is hij niet vies.

Salade – Een lekkere Thaise salade is bijvoorbeeld Som Tam, gemaakt van de groene variant. Deze salade moét je geproefd hebben! Wij vonden een lekker recept op thekitchn.

Salsa – Papaja leent zich – net als mango – goed voor een salsa, bijvoorbeeld met rode peper, koriander en limoen. Dit combineert lekker met zalm.

Smoothie – Ook past papaja perfect smoothies, shakes en sapjes. Probeer bijvoorbeeld eens een lassi. Deze wordt traditioneel met mango gemaakt, maar is minstens net zo lekker met papaja.

Papaja stock

Fruitsalade – Maak een lekkere fruitsalade met munt, rijpe papaja, aardbeien en andere soorten vers fruit. Probeer eens dit recept van Jamie Oliver.

Stoofschotel – In een stoofschotel – bijvoorbeeld met couscous – is gedroogde papaja ook heerlijk. De gedroogde variant vind je gesneden in blokjes of reepjes, los of als onderdeel van een tuttifrutti en koop je bij een notenboer of op de markt.

Dessert – Ook bij een dessert past deze fruitsoort goed. Meng bijvoorbeeld door de yoghurt of serveer met een bolletje ijs. Op de mooie blog love food eat vonden we dit recept voor zoete melkpudding met papaja.

Papaja stock3

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.