Redactie
Redactie Inspiratie 24 mei 2014
Leestijd: 4 minuten

De Koreaanse keuken is hipper dan hip

‘Niet teveel poespas, maar pure ingrediënten’, luidt het motto van de Koreaanse keuken. En hoewel het veel overeenkomsten heeft met de Japanse, is deze keuken een flink stuk ruwer en kent het tal van heerlijke smaakvolle gerechten. 

Favoriete ingrediënten

In de Koreaanse keuken wordt veel, héél veel knoflook gebruikt, vaak in combinatie met suiker en Spaanse pepers. Sowieso staan sterke smaakmakers hoog in het vaandel en wordt er veel gekookt met zeewier, rijst, groenten, tofu en verschillende soorten vis.

Natuurlijk mogen we andere belangrijke smaakmakers als sesamolie, sojapasta en -saus en gember niet vergeten, want ook deze kun je in de meeste Koreaanse huishoudens wel vinden.

Naast de (meestal warme) hoofdmaaltijd worden vaak kleine schaaltjes met zogenaamde banchan op tafel gezet. Hierin zitten verschillende (over het algemeen koude) ingrediënten waarmee je vervolgens je gerecht opbouwt. Je bereidt dus voor een groot deel aan tafel je gerecht.

Daarbij kun je altijd bakjes gevuld met rijst en soep op tafel verwachten, waarbij rijst tevens één van de maar weinig gebruikte koolhydraten is.

Koreaanse barbecue

We horen je denken: en de barbecue dan? Inderdaad, de Koreaanse barbecue mag niet worden overgeslagen en is momenteel bezig aan een ware opmars is Europa. Hierbij bereid je à la minute en aan tafel je eten op een barbecue. Deze is meestal ingebouwd in de tafel, is rond en werkt op basis van houtskool of gas.

Aan tafel leg je je favoriete ingrediënten op de barbecue en eet je in combinatie met de bekende banchan. Inmiddels kun je al op verschillende plekken in Amsterdam genieten van een traditioneel Koreaanse avond, waarbij Yokiyo onze favoriet is.

Tradities

Anders dan Europeanen en net als veel Aziatische buurlanden eten Koreanen vaak zittend aan lange tafels, op een kussentje op de grond. Daarbij is eten een echte familieaangelegenheid en begint men meestal met een kommetje soep. Vervolgens begint men met het ‘echte’ eten en komen de verschillende schaaltjes op tafel.

Anders dan in bijvoorbeeld Japan wordt de rijst niet met stokjes gegeten, maar met een lepel (hoera!). Wel eten ze de rest van de gerechten met stokjes, maar dan gemaakt van roestvrij staal en met een wat plattere vorm.

Mocht je ooit Korea (of een Koreaans restaurant in het algemeen) bezoeken, meng dan nooit je soep met de rijst en laat de bakjes áltijd op tafel staan. Dit wordt als niet netjes beschouwd en kan voor sommigen voelen als een belediging.

Bron: Flickr

Traditionele Koreaanse gerechten

Nu we iets meer weten over de Koreaanse keuken, lichten we graag een aantal authentieke gerechten uit:

Beondegi
Dit is meer een snack dan een echt gerecht en wordt gemaakt van de gekookte of gestoomde poppen van de zijdevlinder (kan je je er al iets bij voorstellen?). Het is ontzettend populair en wordt in veel kraampjes op straat verkocht verpakt in een papier bekertje.

Bibimbap
Bibimbap is een maaltijd bestaande uit rijst met veel andere ingrediënten zoals groenten, rundvlees en ei. Het wordt geserveerd met een Koreaanse saus gemaakt van rode pepers.

Bibimbap

Sannakji
Sannakji is een wel zeer bijzonder gerecht dat bestaat uit nog levende (!) octopus. Deze wordt in kleine stukjes gesneden en direct geserveerd met wat sesamzaad en -olie. Het eten van dit gerecht kan redelijk gevaarlijk zijn want de octopus leeft nog en beweegt dus. De zuignapjes aan de tentakels hebben hun zuigkracht nog, let dus op dat je het goed doorslikt voordat die zuignappen zich aan je keel vast zuigen.

Bulgogi
Bulgogi is rundvlees dat in zeer dunne plakjes gesneden wordt en vervolgens wordt gemarineerd in een mengsel van onder andere sojasaus, sesamolie en knoflook. Het vlees wordt gegrild en vaak geserveerd tijdens de typische Koreaanse barbecue. Kijk hier hoe je het zelf maakt!

Bulgogi

Gimbap

Ben je ook dol op de Japanse keuken? Dan is Gimbap iets voor jou. Het is namelijk (net als sushi) rijst opgerold in zeewiervellen. Vaak zitten zijn de rolletjes gevuld met reepjes groente, ei en ham in. Het is een populaire hap voor in de lunchtrommel van kinderen (geluksvogels!).

Galbi
Galbi zijn ribbetjes van varken of rund die gemarineerd zijn. Ook deze worden vaak gebruikt voor de typerende barbecue, begeleid door verschillende banchan en rijst.

Galbi

Sinseollo
Sinseollo is een soort fondue of hot pot. In het midden van de tafel staat een pot met bouillon en hierin worden verschillende soorten groenten en vlees gekookt. Gedurende de hele maaltijd wordt deze pot warm gehouden.

Gujeolpan
Gujeolpan is een gerecht dat bij speciale gelegenheden wordt geserveerd en bestaat uit een soort hartige pannenkoekjes die worden gevuld met allerlei groenten en vlees.

Kimchi
Kimchi is witte of Chinese kool die gedurende een aantal maanden fermenteert. Er zijn hiervan ontelbaar veel variaties en ieder huishouden heeft wel een andere bereidingswijze. Je leest er hier meer over.

Kimchi

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.