Redactie
Redactie Inspiratie 6 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

8 vragen aan… Denise Kortlever (over haar boek All Day Breakfast)

Denise Kortlever brengt deze week haar boek All Day Breakfast uit. Een heerlijk boek met 80 goddelijke ontbijtrecepten. 

Tijdens haar trendreizen zag culinair journalist Denise de populariteit van ontbijt en brunch snel toenemen. Ook in Nederland is het ontbijt in opkomst: de nieuwe ontbijtzaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zelfs van ’s avonds laat ontbijten kijkt niemand meer op: all-day breakfast, dus!

We vroegen haar de pyjama van het lijf over de ontbijttrend én haar favoriete recepten en adresjes.

Hoe kwam je op het idee voor een ontbijtboek? Klopt het dat het concept al jaren door je hoofd spookte?
Dat klopt zeker! Alweer 4½ jaar geleden was ik in New York om een artikel te schrijven over de ontbijttrend die daar destijds al enorm groot was. De afgelopen jaren kwam het ontbijt regelmatig terug in mijn werk en ik raakte steeds zó geïnspireerd door alle toffe ontbijtgerechten die ik proefde. Ik wist zeker dat ik daar ooit iets mee wilde doen.

Toen ik vorig jaar merkte dat ook hier allerlei ontbijtrestaurants openden en het ontbijtschap snel veranderde, vond ik dat Nederland klaar was voor een ontbijtboek.

Met alleen ontbijt limiteer je jezelf natuurlijk wel een beetje qua receptuur. Was dit lastig, of juist een prettig kader?
Ik vond het zelf een heel prettig kader. Dat was ook wel nodig, want ik vond het eerlijk gezegd al lastig om het bij 80 ontbijtrecepten te houden.

Ontbijt en brunch zijn wat mij betreft echt enorm gevarieerd en die variatie wilde ik heel graag laten terugkomen. In de recepten, maar zeker ook in de fotografie. Van hartig tot zoet, van snel meeneemontbijt tot uitgebreide maaltijd en van gezond tot overdadig.

Fotografie: Liselore Chevalier

Je boek heet vast niet voor niets ‘all day’ breakfast. Welke gerechten zijn bijvoorbeeld heel geschikt als late brunch?
Wat mij betreft vooral hartige gerechten. De maïs-fetakoekjes met avocadoroom en zalm vind ik perfect voor later op de dag. Maar ook bijvoorbeeld de shakshuka, de twee-kazentosti en de bacon & egg-sandwich. Veel gerechten uit het boek kun je echt prima als lunch of diner eten. Ik heb maandenlang niets anders gedaan!

Welke recepten uit dit boek maken jou het meest blij?
Ik kies in de winter vaak voor porridge (gewoon havermout, maar op z’n Engels klinkt dat zoveel lekkerder), omdat zo’n warme kom goed vult en je er zo fijn mee kunt variëren. Heel blij word ik ook van de avocado toast, die kan ik de hele dag door wel eten. En zeker weten pancakes: er staan niet voor niets vier pancakerecepten in het boek…

Fotografie: Denise Kortlever

Wat voor ontbijttype ben je zelf?
Het liefst neem ik uitgebreid de tijd voor het ontbijt en ik sta er ook gerust een kwartier eerder voor op. Rustig met een krantje, kop thee en ontbijt begint mijn dag zoveel fijner.

Als ik weinig tijd heb kies ik bijvoorbeeld voor yoghurt met granola: in het weekend maak ik een bakplaat vol, zodat ik de rest van de week in één minuut ontbijt heb gemaakt. Ik maak m’n doordeweekse ontbijt altijd zelf, maar in de weekenden en op reis eet ik regelmatig buiten de deur.

Wat zijn je favoriete hotspots om te ontbijten in Nederland?
Ik ga in Amsterdam graag naar Coffee & Coconuts (het recept voor hun coconut pancakes staat trouwens in mijn boek. En mijn coconut bread staat daar op het menu!), maar ook Gartine en Drover’s Dog in Amsterdam vind ik heel fijn. In Utrecht vind ik HOOI erg leuk.

Fotografie: Denise Kortlever

Heb je tips om mensen meer aan het ontbijten te krijgen?
Voorbereiden! Als je echt niet iets eerder wil opstaan, moet je zorgen dat je ontbijt snel is of handig om mee te nemen. Maak in het weekend een flinke voorraad granola voor de rest van de week.

Maak makkelijke notenrepen (niet eens een oven nodig!), die je ’s ochtends in je tas meeneemt. Of bak een voorraad ontbijtmuffins, die je invriest en per stuk ontdooit. En als je echt geen behoefte aan eten hebt, neem dan een smoothie of shake.

En… met wie zou jij nog wel eens een beschuitje/eggs benedict willen delen?
Haha! Ik ben net getrouwd, dus ik wil vooral een beschuitje (of eigenlijk witbrood natuurlijk) met mijn man Pieter delen. Maar tegen een ontbijtje met Bradley Cooper zeg ik geen nee. Of Jimmy Fallon, dat zou zeker een leuk begin van de dag worden!

Fotografie: Liselore Chevalier

All-day breakfast van Denise Kortlever ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 20,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.