Redactie
Redactie Inspiratie 5 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

8 geboden uit de Italiaanse keuken waardoor je beter gaat koken

Het klinkt allemaal zo logisch, maar het is niet voor niets dat de Italiaanse keuken zó populair is. Zou je niet zelf een keer als een echte mamma pasta willen maken, of de ragú uit je dromen stoven zonder dat het enige moeite lijkt te kosten? 

Pas deze 8 geboden uit de Italiaanse keuken die we vonden op de website van The Guardian toe en je wordt vanzelf een betere kok.

Gebruik alleen de beste ingrediënten

Doordat de Italiaanse keuken relatief simpel is, zijn het des te meer de ingrediënten die het verschil maken tussen oké en mindblowing. Haal daarom alleen de beste ingrediënten in huis en sla bijvoorbeeld liever die slechte tonijnmoot over, als je er niet het budget voor hebt.

Gebruik de juiste pan

Het lijkt misschien overbodig, maar een pan kan écht het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan pastawater, dat veel sneller weer aan de kook komt als je een hoge ronde pan gebruikt.

Of wat dacht je van stoofgerechten als ragú, die zoveel beter langzaam op lage temperatuur in een aardewerken pan kunnen worden gemaakt doordat het de hitte beter verdeelt?

Gietijzeren pan

Voeg zout & peper tijdens het koken toe

Geloof het of niet, maar er ontstaat wel degelijk een verschil in smaak als je tijdens het kookproces zout en peper toevoegt. Voeg bijvoorbeeld zout toe bij het koken van de pasta en breng je stuk vlees alvorens hij in de pan gaat op smaak met peper en zout.

Gebruik niet te veel kruiden & specerijen

We zijn snel geneigd om een hele bos basilicum aan een pan tomatensaus toe te voegen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Kruiden en specerijen smaken heerlijk, maar zijn vooral bedoeld om het hoofdingrediënt (bijvoorbeeld de tomaten in de saus) optimaal tot zijn recht te laten komen.

Gebruik ‘battuto’ als basis

Batutto is een basismengsel van kleine blokjes wortel, ui en bleekselderij, wat verder kan worden aangevuld met peterselie, knoflook, venkel, spekjes en gedroogde ham. Dit is de fundering van tal van gerechten als sauzen, soepen en stoofjes.

Gebruik de juiste hoeveelheid saus

Als je thuis pasta maakt serveer je al snel saus met pasta, in plaats van andersom. In de Italiaanse keuken is dat echter een no go, want de pasta zelf is minstens net zo belangrijk als de saus! Voeg daarom eerst een paar lepels saus bij de afgegoten pasta, meng goed en kijk dan of je nog extra nodig hebt.

Proef tijdens het koken

Tijdens het maken van een gerecht (uit welke keuken dan ook) kan de smaak van zoet naar zuur en van zout naar flauw gaan. Proef daarom gedurende het koken een paar keer, zodat je precies weet hoe de smaak zich ontwikkelt en of je nog iets moet toevoegen.

Gebruik niet te veel Parmezaan

Tot slot een gebod waar ook wij ons weleens schuldig aan maken. Hoe lekker Parmezaanse kaas ook is, het is niet bedoeld om de smaak van je met bloed, zweet en tranen gekookte maaltje te overschaduwen. Zie het meer als een kruid, wat je gebruikt om het gerecht net dat beetje extra smaak te geven.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.