Redactie
Redactie Inspiratie 30 jul 2014
Leestijd: 1 minuut

5 x wat jij nog niet wist over frietjes (en snacks)

Als bijgerecht naast een goed stuk vlees of tussendoor uit een puntzak: frietjes. Nee, gezond zijn ze niet, maar o wat zijn ze lekker. De leukste weetjes over deze goudgeel gebakken snack hebben we voor jou op een rijtje gezet:

– Vlaamse frieten of French fries?
De Belgen claimen dat zij ‘frites’ hebben uitgevonden. De Fransen zeggen op hun beurt dat zij het eerste frietje bakten. Of kwamen ze toch via Colombia naar Spanje? Het moge duidelijk zijn: waar frietjes vandaan komen, is moeilijk te zeggen.

– Met, oorlog of toch liever speciaal?
Nederlandse mannen eten het liefste een patatje mét. Satésaus staat op de tweede plaats, gevolgd door speciaal (mayonaise, curry of ketchup en uien) of oorlog (pindasaus en mayonaise). Een patatje zonder? Nee, daar passen ze voor. Zelfgemaakte mayonaise wel eens geprobeerd? Dat is natuurlijk het allerlekkerste.

– Kilo’s friet
Een Amerikaan eet ieder jaar gemiddeld 14 kilo friet. Per persoon! In Nederland ligt dit aantal lager, maar wij kunnen er ook wat van: wij eten 10 kilo patat per persoon jaarlijks weg.

– Kroket of frikandel?
In ons kikkerlandje eten we frietjes graag met een kroket of frikandel. De frikandel staat op nummer 1, de kroket is een goede nummer 2. Vegetarische snacks daarentegen laten we in de snackbar meestal liggen….

– Museum
Nog meer weten? België heeft een heel museum aan patat gewijd. Het Frietmuseum in Brugge is dan ook het enige museum ter wereld dat zich heeft gespecialiseerd in het bakken en ontstaan van frietjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.