Redactie
Redactie Inspiratie 3 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

5 x zelf suiker met een smaakje maken

Door de koffie, op een taart of door een simpel beslag voor koekjes: suiker met smaakjes zijn spannend en vooral erg leuk om mee te experimenteren. Je kunt er alle kanten mee op, maar dit zijn alvast vijf leuke ideeën. 

1. Vanille
Bekender dan bekend, maar zó anders als je het zelf maakt. Rudolph van Veen noemt het al regelmatig in zijn kookprogramma’s: stop je (on)gebruikte vanillepeulen (niet als je ze bijvoorbeeld hebt meegekookt) in een potje met fijne kristalsuiker. Deksel erop en een weekje later heb je zalig ruikende vanillesuiker, die écht even andere koek is dan die uit de winkel.

2. Sinaasappel
Rasp de schil van een biologische sinaasappel en meng hiervan een kwart met 200 gram fijne, witte suiker. Voeg eventueel een stuk of vijf kruidnagels en een half, opengesneden vanillestokje toe. Bewaar in een luchtdicht bakje.

Bron: Flickr

3. Granaatappel

Onlangs schreven we al over granaatappelzout, maar ook suiker is een goede optie. Volg de aanwijzingen in dit artikel, maar vervang het zout voor suiker.

4. Cacao
Ook suiker met cacao is een aanrader. Heerlijk op bijvoorbeeld je cappuccino of door de slagroom. Meng hiervoor 25 gram kwalitatief goede cacao met 200 gram poedersuiker of fijne witte suiker. Voeg eventueel nog een snufje nootmuskaat of kaneel toe.

 

5. Kardemom
Deze bijzondere specerij smaakt goed in zowel hartige als zoete gerechten, en als je suiker ermee op smaak brengt is het heerlijk door gebak, koffie en zelfs thee.

Hak ongeveer 30 kardemompeulen grof en meng met 200 gram suiker. Schud goed en bewaar op een donkere, warme plek gedurende een maand. Schud wel elke dag en zeef na dertig dagen de peulen eruit.

Tip: geen idee wat ermee te doen, maar wil je er wel mee aan de slag? Bewaar het dan in kleine glazen potjes, strikje eromheen en geef het cadeau als je bij iemand op bezoek gaat! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.