5 x lekkere bijgerechten in plaats van aardappels

Standaard tijdens kerst zijn schalen vol romige puree en krokante krieltjes, maar hoe lekker het ook is, het wordt een beetje ouderwets. Om het diner in een (deels) nieuw jasje te steken, verzamelden wij vijf heerlijke bijgerechten die je in de plaats van aardappels kunt serveren. En geloof ons: iedereen zal je dankbaar zijn. 

Puree van je favoriete knol, wortel of zoete aardappel

Er zijn genoeg redenen waarom we aardappelpuree zo lekker vinden. Zijdezacht en romig van smaak, en tegelijkertijd de perfecte partner voor een mooi stuk vlees of gevogelte. Wat ons betreft maak je het nóg lekkerder door de aardappel (gedeeltelijk) te vervangen door knolselderij, pastinaak, (oer)wortels, zoete aardappels of een mix hiervan.

Kook de groenten in de room of volle melk met een takje tijm, een teentje knoflook en een flinke snuf zout. Giet af en pureer de groenten met een scheutje van de gekookte room of olijfolie.

celeriac

Parelgort

Terug van weggeweest is parelgort. Het kost je wel iets meer tijd dan het koken van een paar aardappels (lees: het moet eerst een paar uur wellen en dan nog gekookt worden), maar dan heb je wel wat.

Serveer met een goede jus en vlees met een sterke smaak, of maak deze parelgort-risotto met pompoen en salie.

Parelgort stock

Risotto

We horen je al denken “wie heeft er tijdens kerst nu tijd om risotto te maken?”, maar wees gerust: je kunt dit goddelijke Italiaanse rijstgerecht ook in de oven maken. Inderdaad, in de oven. Lekker naturel, met wilde paddenstoelen, citroenrasp of doperwtjes.

Wij gebruiken altijd een recept van Donna Hay wat perfect werkt, zeker als je wat extra klontjes boter en Parmezaanse kaas toevoegt (het is per slot van rekening maar één keer per jaar kerst).

Risotto+stock

Pasta 

Waarom geen pasta serveren tijdens het kerstdiner? Zolang je de saus maar simpel houdt, is het de perfecte compagnon van een mooi gebraad of kip uit de oven.

Maak bijvoorbeeld een paar dagen van tevoren een pittige chili-knoflookolie, of ga voor pompoenravioli met salieboter.

Ravioli+stock

Polenta

Tot slot een laatste klassieker uit Italië: polenta! Gemaakt van maïsmeel neemt het maar al te graag de rol van bijgerecht aan. Geliefd onder jong en oud en lekker met zo’n beetje alles (maar met name kaas en paddenstoelen).

Tip: maak krokante polenta frietjes volgens het recept van Denise van The Little Things. Succes gegarandeerd!

Stock polenta