Redactie
Redactie Inspiratie 7 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

34 feitjes over The Great British Bake Off die je waarschijnlijk nog niet kende

Ben je net zo’n fan van The Great British Bake Off  als wij? Dan wordt je vast blij van deze 34 feitjes die je waarschijnlijk nog niet kende.

1. The Great British Bake Off werd bedacht door Anna Beattie, die wel heil zag in een tv-variant van bakwedstrijden in Britse dorpjes.

2. Mel en Sue werden samen benaderd om de show te presenteren.

3. En het waren Mel en Sue die de producenten tipten om Mary Berry te vragen voor de jury.

4. Voordat Paul Hollywood werd gevraagd om te jureren, waren The Fabulous Baker Brothers, Dan Lepard, en Rick Stein in de race.

5. Potentiële deelnemers moeten een 7 pagina’s tellend formulier invullen om zich aan te melden. Daarin staan zeer persoonlijke vragen én deelnemers moeten vertellen over hun grootste successen en mislukkingen in de keuken.

6. Aspirant deelnemers mogen de afgelopen 10 jaar niet gewerkt hebben als professionele chef, cateraar of patissier.

7. De volgende stap in het aanmeldproces is een 45 minuten durend telefoongesprek met een van de producenten.

8. Voor de stap daarna moeten deelnemers twee baksels meenemen naar een auditie in Londen. Daar krijgen ze nog een gesprek én een screentest.

9. Dan is het nog niet afgelopen: in de auditieronde daarna moeten ze een technische opdracht uitvoeren, bedacht door Paul en Mary. Tijdens het bakken worden ze gefilmd. Ook moeten ze nog een gerecht meenemen, thuis gemaakt op basis van een The Great British Bake Off-recept.

10. De laatste stap van de auditie: een gesprek met de huis-psycholoog van de show. Dit wordt gedaan om te testen of de deelnemers de druk van het programma wel aankunnen.

11. Voordat het filmen begint, krijgen de definitieve deelnemers alle opdrachten te horen. Ze moeten van tevoren hun ideeën al insturen, deze moeten worden goedgekeurd door de producenten.

12. Elk seizoen duurt 10 weken om op te nemen, dit gebeurt elk jaar tussen april en juni. Pas als alles opgenomen is, wordt de show uitgezonden op televisie.

13. Alle opnames vinden in het weekend plaats, zodat de kandidaten doordeweeks gewoon kunnen blijven werken.

14. Soms duren de opnames wel 16 uur per dag.

15. De Signature-opdracht en de Technical Challenges worden op zaterdag gefilmd, de Showstopper op zondag.

16. Op de allereerste filmdag dat de kandidaten elkaar ontmoeten, gaan ze ‘s avonds met de producenten uit eten.

17. In de opnameweekenden slapen de deelnemers in een nabijgelegen hotel en worden ze om 9 uur ‘s ochtends opgepikt en met een bus naar de locatie gebracht.

18. Om te zorgen dat alle ovens goed werken, bakt een technisch team van de show een Victoria Sponge-cake in élke oven voordat het filmen begint.

19. Er werken ongeveer 50 crewleden mee aan The Great British Bake Off.

20. Je zou het misschien niet verwachten, maar er staan altijd crewleden stand-by om extra ingrediënten aan te leveren of om deelnemers die het écht niet meer zien zitten bij te springen.

21. Elke keer dat een deelnemer iets in of uit de oven wil halen, moet hij of zij een producer roepen zodat er direct een cameraman op af kan.

22. The Great British Bake Off heeft een food researcher in dienst die bekijkt of elke technische opdracht wel realistisch en haalbaar is om te maken.

23. De deelnemers gebruiken gemiddeld 12 tot 20 ingrediënten per baksel.

24. Deelnemer Francis Quinn, die The Great British Bake Off in 2013 won, heeft het record van meeste ingrediënten per gerecht ooit. Zij gebruikte maar liefst 124 ingrediënten in haar finale Showstopper: een bruidstaart met drie lagen, geïnspireerd op A Midsummer Night’s Dream.

25. Dit jaar gebruikten de deelnemers samen 1600 eieren, 130 kilo bloem en 150 kilo suiker.

26. De kandidaten mogen aangeven welke producten van welke specifieke merken ze willen gebruiken (de crew doet de boodschappen). Die crew moet van tevoren wél alle producten weer merkloos maken, door de verpakkingen aan te passen.

27. Alle spullen wordt achteraf afgewassen: een afwasmachine zou teveel herrie maken tijdens het filmen.

28. Nadat de jury stukjes hebben geproefd, mogen de cast en de kandidaten aanvallen. Wat er daarna nog over blijft, wordt in voorraaddoosjes gestopt en mogen de kandidaten meenemen naar hun hotel.

29. Sue blijft vaak met kandidaten in contact (via e-mail) nadat de show over is. Paul en Mary houden het liever professioneel; zij spreken de deelnemers nooit buiten het filmen om.

30. Elk jaar worden alle gebruikte messen vervangen door nieuwe exemplaren.

31. De toffe illustraties van de baksels die je in het programma ziet? Deze worden gemaakt door Tom Hovey, een illustrator uit Bristol. Hij krijgt twee weken om alle tekeningen te maken.

32. De finale van 2014 werd door 12,3 miljoen mensen bekeken. De WK-finale werd vorig jaar op de BBC door 12,1 miljoen mensen bekeken.

33. Mary Berry leerde bakken op school, tijdens de lessen huishoudkunde. Het eerste wat ze ooit bakte was een kersttaart.

34. Paul Hollywood leerde bakken van zijn vader; zij maakten samen voor het eerst scones.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.