10 slimme tips om een betere (amateur)kok te worden

Culy 5 dec 2012 Inspiratie

Dat leren koken veel te maken heeft met ervaring op doen, dat klopt. Maar met deze 10 handige tips uit het kookboek Secrets of the Best Chefs kom je ook zeker een heel eind.

1. Rasp je gember in plaats van het fijn te hakken

Tipsfromchefs

Zorg er wel voor dat je een scherpe rasp gebruikt van goede kwaliteit, een goedkope zorgt er voor dat je gember pap wordt. Door het te raspen krijg de gember een andere structuur en zullen de smaken beter in je gerecht trekken.

2. Gebruik voor een sterkere pepersmaak een wietgrinder

Tipsfromchefs2

Het is wellicht niet het meest conventionele keukengerei, maar werkt net zo goed als voor wiet. Een grinder maalt de kruiden fijn, maar niet zo fijn als een pepermolen. Hierdoor wordt de pepersmaak heftiger.

3. Week een gekookt ei in koud water, zo haal je de schil er veel makkelijker af

Tipsfromchefs3

Geef een gekookt ei een flinke tik tegen je aanrecht en week het in koud water. Doordat het water tussen de schil en het ei komt, wordt het een stuk makkelijker om te pellen.

4. Gebruik Aziatische eetstokjes om je eten makkelijker te keren

Tipsfromchefs4

Het kan zo frustrerend zijn wanneer je eten probeert te keren in je pan, maar het niet doet wat je wilt. Gebruik houten eetstokjes die je bij bijvoorbeeld bij de Chinees of Japanner krijgt om meer grip te krijgen op je eten.

5. Gebruik een metalen cake-tester om de garing van je groenten te controleren

Tipsfromchefs5

Hoewel de meesten waarschijnlijk de gaarheid van een cake testen door er een sateprikker in te steken, zijn er toch ook echt professionele hulpmiddelen. Zo zijn er metalen cake-testers die echt niet veel hoeven te kopen, bestel je er bijvoorbeeld eentje bij Dille & Kamille voor maar €2,50!

Steek de tester in je groenten en waneer de pin er gemakkelijk in gaat, zijn je groenten gaar.

6. Maak dumpling-deeg van wit brood

Tipsfromchefs6

In plaats van zelf je deeg te maken, kan je heel makkelijk wit brood gebruiken. Snijd de korstjes van een sneetje witbrood, rol het plat met een deegroller en vullen maar!

7. Gebruik een garde om luchtige ingrediënten in elkaar te “vouwen”

Tipsfromchefs7

Gooi je spatels en pannenlikkers maar over bord, een garde is the way to go.

8. Red over- en onrijpe tomaten door ze te drogen

Tipsfromchefs8

Heb je per ongeluk een zak tomaten gekocht die alles behalve rijp lijken te worden? Of zijn ze juist té rijp? Droog ze dan. Op deze manier wordt de smaak heel geconcentreerd en zoet en kan je vele malen langer bewaren.

Benieuwd naar hoe je dat doet? Hier staat een verrukkelijk recept van (zon)gedroogde tomaten.

9. Rooster kip met de dijen aan de achterkant van de oven

Tipsfromchefs9

Het achterste gedeelte van je oven wordt het heetst, terwijl de dijen het langst duren om gaar te worden.

10. Kook je water eerst voordat je het aan iets anders toevoegt

Soms vraagt een recept, voor bijvoorbeeld een stoofpot of soep, om water. Wanneer je het water van te voren kookt, scheelt het je ontzettend veel tijd.

Reageer op artikel:
10 slimme tips om een betere (amateur)kok te worden
Sluiten