Redactie
Redactie Gesponsord 25 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Perfecte vegaburgers maak je zo!

Vrijwel iedere soort groente is om te toveren in een fantastische groenteburger. Vooral die in een restaurant zijn vaak fingerlicking good. Maar hoe creëer je thuis nu zo’n exemplaar? Wij zochten het voor je uit.

Waarom een vegaburger?

Eigenlijk ligt dat natuurlijk voor de hand: minder vlees consumeren, zorgt voor minder CO2-uitstoot. Je zou het misschien niet denken, maar zelfs ietsjes minder kaas eten of één dag per week zonder vlees, maakt al een enorm verschil in je CO2-uitstoot. Energieleverancier ENGIE maakte een superleuke tool waarmee je precies kan zien hoeveel je er precies mee bespaart.

De tool berekent aan de hand van een aantal vragen eerst hoeveel CO2 jij op dit moment uitstoot. Hoe vaak eet jij bijvoorbeeld vlees en kaas? En gooi je weleens kliekjes weg? Het heeft allemaal invloed op jouw uitslag. Als die uitslag eenmaal is berekend – binnen een paar minuutjes ben je klaar – geeft de tool je challenges om jouw CO2-uitstoot te verminderen. Als je niets wilt veranderen aan je eetpatroon, kan dat. Maar in ruil daarvoor zou je er dan voor kunnen kiezen je thermostaat een graad lager te zetten. Of om minder vaak de wasmachine of de droger te gebruiken.

Perfecte vegaburger

Maar misschien is het wel veel makkelijker om een dag (extra) per week vegetarisch te leven. Met deze tips voor de perfecte groenteburger wordt dat een eitje!

Zorg ervoor dat-ie niet te nat is

Groenten bevatten veel vocht en in een kleffe, nattige hap heeft niemand zin. Bak de groenten die je gebruikt van te voren dus even aan. Hierdoor krijgt de burger niet alleen meer structuur, maar ook meer smaak.

Bak uien en knoflook van tevoren

Uien en knoflook geven je burger – als ze van tevoren eventjes zijn gebakken – een lekker smaakje. Let op: je hoeft ze niet gaar te bakken, een paar minuutjes op laag vuur is voldoende.

Gebruik bindmiddel

Een vegaburger is lastiger heel te houden dan een gewone burger. Grote kans dat-ie zonder bindmiddel in de pan uit elkaar valt. Gebruik daarom bindmiddel als granen en zaden (even voorbakken), een geklutst ei of broodkruim om jouw meesterwerk intact te houden.

Ga los met kruiden

Als je vlees gebruikt, zit je vaak vast aan bepaalde kruiden, maar met zoveel verschillende groenten kun je eigenlijk alle kanten op. Experimenteer met verschillende kruiden en ontdek welke (of welke combinatie) jouw favoriet is.

Testen!

Benieuwd naar jouw CO2-uitstoot op dit moment en wil je weten wat je eraan kunt doen om dit te verminderen? Via de knop hieronder kun je de test van energieleverancier ENGIE doen!

Knop ENGIE

In samenwerking met ENGIE

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.