Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 27 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Koken met champignons: dit zijn de 5 beste hacks

Je kunt ze koken, (roer)bakken, grillen, roosteren, drogen, stomen, stoven, fermenteren, frituren, konfijten, blancheren, inleggen, pureren of rauw verwerken. Champignons zijn zo veelzijdig, dat je er in de keuken echt alle kanten mee op kunt. Met deze hacks maken we het je nog makkelijker om ze te verwerken.

Ga jij voor de ‘gewone’ witte champignon, de kastanjechampignon, de shiitake, de oesterzwam of toch voor de Pholiota-paddenstoel, ofwel de kastanjechampignon? Er zit zo veel lekkers onder een hoedje! En wist je dat deze paddenstoelen allemaal duurzaam worden gekweekt in Europa? Hieronder 5 hacks waarmee je de koning onder de champignonkoks wordt.

Uithollen 

Meloenschep – heb je een meloenschep in huis om bolletjes uit een meloen te halen (leuk voor in een salade of als garnering)? Die komt perfect van pas als je de binnenkant van de champignons netjes open wil maken. Verwijder de steel van de champignon, duw het schepje in het kommetje van de champignon, draai rustig heen en weer en haal de schep er weer uit.

Snijden

Zo simpel en slim kan het zijn. Als je mooie, dunne plakjes nodig hebt, kun je de champignon in de eiersnijder doen. Ideaal voor in salades of op de pizza. Nog een extra hack: gebruik een rasp als je kleinere stukjes champignons nodig hebt, bijvoorbeeld in een saus of vulling.

Bewaren

Zet jij de champignons gewoon in hun plastic bak in de koelkast? Niet doen, zo worden ze sneller nat en gaan ze schimmelen. Beter is het om ze uit de verpakking te halen, even te laten drogen op een stuk keukenrol en ze vervolgens in een papieren zak in de koelkast te doen. 

Wit houden

Wil je niet dat je champignons bruin verkleuren? Besprenkel ze dan voor het koken of blancheren met een beetje citroensap.

Zelf maken

Paddenstoelenpoeder is een enorme smaakmaker in gerechten en je maakt het heel makkelijk zelf. Droog de champignons in de oven op een lage temperatuur (circa 80 graden), maal ze daarna fijn in de keukenmachine en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Heerlijk in bijvoorbeeld risotto of een omelet.

Zin gekregen in een recept met champignons na deze hacks? Je vindt hier allerlei heerlijke recepten met Europees gekweekte paddenstoelen. Van herfstig omelet en romige risotto tot gevulde portobello. Of gebruik ze als fijne vleesvervanger op je bord. 

Bron: Ysabel Taberner 2024

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Europese paddenstoelen
Campagne ‘Europese paddenstoelen, verborgen parels’

In samenwerking met de campagne 'Europese paddenstoelen, verborgen parels'

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.