Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 8 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kerst-toast met pompoen, cranberry’s, walnoot en salie

We vonden dit recept voor toast met pompoen jaren geleden in Jamie Magazine en sindsdien is het onze ultieme kerstfavoriet. Dit zijn de meest goddelijke toastjes die je ooit zult eten. Beloofd.

Serveer de toast als borrelhapje of als bijgerecht bij soep. En koop een flinke pompoen, want je kunt gerust extra veel maken van de pompoenpuree. Die is namelijk ook goddelijk op een tosti of bij een stukje gebakken vis of vlees.

Handig: je kunt de pompoenpuree en de cranberry’s de dag van tevoren al maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar het brood te snijden en te roosteren en de kruiden kort te frituren.

Zo maak je de toastjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Spreid de blokjes pompoen uit over een bakplaat. Kruid de pompoen met wat (gemalen) venkelzaad, verkruimelde gedroogde chili, zout en peper. Giet er wat olijfolie overheen en voeg een gebroken kaneelstokje toe. Meng alles even door elkaar met je handen.

Zet de plaat ongeveer 40 minuten in de oven, tot de pompoen zacht is. Vis het kaneelstokje eruit en laat even afkoelen.

Ondertussen maken we de cranberry’s in een steelpannetje met het sinaasappelrasp en -sap, plus de azijn. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken op middelhoogvuur. Wordt het te droog? Voeg dan een scheutje water toe.

Maak nu de pompoenpuree af. Maal de blokjes pompoen in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

Rooster de gehakte walnoten kort in een droge koekenpan.

Verhit de olie in een pannetje bak hierin de blaadjes salie en rozemarijn kort, tot ze krokant zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Voeg daarna de gehakte walnoten nog even toe aan de olie.

Rooster de sneetjes brood en schep op elk broodje wat pompoenpuree. Versier met de zoetzure cranberry’s, de walnootjes en de knapperige kruiden. Lekker met een kerstcocktail of een glas bubbels.

Kerst-toast met pompoen en cranberry
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.