Redactie
Redactie Boodschappen 16 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

Waanders in de Broeren: eten & lezen in de kerk!

Boeken, lunch, muziek, wijn, kookspullen, kunst, kop koffie met gebak en vooral: nog meer boeken. In het centrum van Zwolle opende deze zomer Waanders in de Broeren – een veelzijdige boekhandel in een indrukwekkende kerk.

door Cathelijne Cras

Het boekenconcept is uitgebreid met wijn en kookspullen, maar ook met een restaurantgedeelte waar je voor, tijdens of na het winkelen kunt genieten van een fijne lunch of een kop verse muntthee met huisgemaakte boerencake, brownies of cheescake. Culy ging voor je kijken én proeven!

De grote kerk op het pleintje in het stadscentrum van Zwolle oogt van buiten gewoon als een kerk. De ingang is gemoderniseerd en er staat een klein terras onder de bomen dat op deze zomerdag goed gevuld is. Eenmaal binnen bij Waanders in de Broeren val je even stil van de indrukken. Het metershoge plafond met schilderingen, het immense orgel aan de kop van de ‘winkel’ en de stijlvolle moderne lijnen die duizenden boeken huisvesten.

photo 4-2

Aan de rechterzijde van de kerk is het restaurantgedeelte met vooral veel donker hout. Het zonlicht schijnt door het grote glas-in-lood-raam naar binnen. De lange stamtafel (vol tijdschriften en kranten) in het midden wordt omringd door gezellige tafeltjes. Je hebt als gast niet veel ruimte, maar wanneer we zitten, blijken die kerkbanken zo slecht nog niet.

De kaart van Waanders is redelijk uitgebreid, maar overzichtelijk en heeft ontbijt-, lunch- of dinergerechten. Gezien de openingstijden (tot 18.30 uur, behalve op de koopavond op donderdag) zien wij het vooral als goede ontbijt- of lunchplek. Het verse Boerenbrood wordt rijkelijk belegd of geserveerd bij een frisse salades en of hete soep. Voor bij de koffie en thee is er gebak en voor later op de dag een variatie aan borrelhapjes. Al met al is het een goede plek om af te spreken of even alleen te genieten. Het bijzondere uitzicht op al die (kook)boeken, kookspulletjes en wijnen werken echter wel erg op je ‘heb-klier’. Je bent gewaarschuwd!

photo 4-3photo 2-2photo 4photo 5

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.