Redactie
Redactie Aziatisch 22 aug 2013
Leestijd: 3 minuten

Restaurant Looks

Tussen de kleine Aziatische toko’s en eethuisjes in de Chinese buurt van Amsterdam ligt Looks verscholen. Een modern, maar warm ogend restaurant waar Frans-Aziatische gerechten de boventoon voeren. Entrecote, kreeft en oesters staan altijd op de kaart en voor service, daar draaien ze hun hand niet voor om. Culy stapte binnen en genoot van een culinaire wandeling door de kaart. 

Het interieur trekt meteen de aandacht: verschillende etages en veel rood & zwart. Hoewel dat makkelijk verkeerd kan uitpakken, is het de eigenaar gelukt er een sfeervolle, warme en vooral gezellige plek van te maken. De etages zorgen ervoor dat er goed gespeeld kan worden met ruimte en ambiance, zo is er beneden plek voor grote groepen, zijn er romantische love seats en heb je aan de hoge tafels uitzicht op de rumoerige open keuken. Zelf zaten we bovenin, naast de patio.

Op de kaart die elke zes weken verandert, vind je een wirwar aan gerechten: altijd entrecote, kreeft en oesters en daarnaast een combinatie van Franse klassiekers, veelal in een Aziatische jasje. In principe erg leuk, maar of alles helemaal bij elkaar past, daar zijn de meningen over verschillend.

Een wandeling door de kaart

Op de vraag of we à la carte willen bestellen of liever een proeverij van verschillende gerechten, antwoorden we dat we overal voor openstaan. Een wandeling door de kaart van chef Maxine (zoals het op de kaart genoemd wordt) it is.

Na niet al te lang wachten verschijnt het eerste plaatje op tafel: cannelloni van rijstvel met gemarineerde zalm, wakame (zeewier) salade, een koekje van wasabi en curry mayonaise. Daarbij wordt in een schattig kommetje Thaise-basilicumsorbet met rauwe langoustine geserveerd en vervolgens een pittige gazpacho bij geschonken. De verschillende smaken zijn afzonderlijk erg lekker, maar of ze helemaal bij elkaar passen..? Dat durven we niet te zeggen.

Looks5Looks6

Niet veel later wordt het tussengerecht gebracht: een stukje gebakken watermeloen met feta, pijnboompitjes en oreganovinaigrette. Lekker! Na een kleine pauze gaan we verder met zelfgemaakte kalfspate met gebakken brioche en een chutney van zilveruitjes en rozijntjes. In één woord: heerlijk. Alles past zó goed bij elkaar (die chutney, my god!) dat we bijna vergeten dat er nog iets anders lekkers op het leistenen bordje ligt..

Iets minder hoog op smaak, maar zeker niet minder lekker, is de gerookte eendenborst met stukjes gele biet, kroepoek van rode biet en frambozenvinaigrette. Leuk dat Maxine nieuwe dingen probeert zoals de kroepoek en natuurlijk het gebruik van The Big Green Egg voor het roken van de eend.

Looks1

Kreeft noch entrecote

Hoewel Looks adverteert met “altijd kreeft en entrecote op de kaart”, krijgen we tot onze verrassing geen van beiden. Een kleine teleurstelling. Wat we wel krijgen, is een mooi stukje schol met lichtpittige kaaskorst. Vergezeld door twee huisgemaakte linzen-loempia’s en kalfsjus. Na twee hapjes zijn we het erover eens: dit is duidelijk onze onbetwiste favoriet. Zoveel smaken, zoveel lekkers en vooral zoveel goed bereid. Chapeau chef Maxine, want op deze manier missen we de kreeft noch entrecote.

Restaurant Looks en vooral chefkok Maxine hebben veel in hun mars, durven te experimenteren met bereidingswijzes en smaken en weten hoe je een gast moet bedienen. Ook de wijnen zijn erg lekker (een wijnarrangement is altijd mogelijk en zeker een aanrader) en in combinatie met de sfeervolle tafels zit je hier zeker goed.

Looks Dining
Binnen Bantammerstraat 5, Amsterdam

Looks91

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.